Subscriu-te

El Quartet Casals i Matthias Goerne donen el tret de sortida a la vintena Schubertíada a Vilabertran

Quartet Casals. Foto: Felix Broede

D’ençà que la Schubertíada a Vilabertran va iniciar el seu recorregut, ja fa vint anys, la línia artística va quedar definida per Jordi Roch, alma mater del particular festival d’estiu i un dels màxims líders del moviment de Joventuts Musicals a Europa. La Schubertíada a Vilabertran té com a objectius principals la difusió del repertori liederístic –fonamentalment romàntic, però s’estén des de Haydn i Mozart fins als nostres dies– i la promoció de joves talents emergents.

Tots dos objectius, la Schubertíada els ha aconseguit amb escreix. Tant és així que molts dels artistes ja consagrats que assisteixen amb assiduïtat a la cita musical de Vilabertran, van ser descoberts en aquest marc estival o van presentar-s’hi a les beceroles de la seva carrera. És el cas del baríton Matthias Goerne i és també el cas del Quartet Casals, que en el marc de la Schubertíada a Barcelona –organitzada per Jordi Roch– van oferir la seva primera integral dels quartets de Schubert.

Enguany, i per celebrar aquests primers vint anys d’existència, la Schubertíada a Vilabertran obre les portes a una de les edicions més potents i completes quant a programació. D’una banda, amb la programació íntegra dels quartets de Franz Schubert i, d’una altra, amb el retorn del baríton predilecte del festival, l’alemany Matthias Goerne, la “veu” del lieder alemany actualment.

El festival dóna el tret de sortida el dijous 16 d’agost amb el concert del Quartet Casals, que inicia el seu periple a través de l’ànima musical de Franz Schubert amb els Quartets núm. 4 en Do major, el núm. 1 en Sol menor i el núm. 9 en Sol menor. Posteriorment, en el transcurs de la tardor, el Quartet Casals interpretarà aquesta integral de quartets de Schubert en llocs emblemàtics, com el Wigmore Hall de Londres i a la Schubertíada més important del món, la de Schwarzenberg (Alemanya), a més de ciutats com Lisboa, Florència, Madrid o Munic, per commemorar el seu quinzè aniversari.

Les altres cites amb el Quartet Casals, que estrena també el primer disc dedicat als quartets de Franz Schubert, editat per Harmonia Mundi, tindran lloc els dies 17 i 18 d’agost i 24 i 25 d’agost, en un total de cinc concerts en què exploraran el catàleg per a quartet del músic vienès, format per quinze quartets, entre els quals cal comptar els coneguts La mort i la donzella, Rosamunde o el Quartettsatz.

Matthias Goerne. Foto: Marco Borggreve

Precisament el divendres 17 d’agost, en doble sessió de concert –a les 18.30 h el Quartet Casals interpretarà el seu segon concert–, un dels cantants predilectes de la Schubertíada, Matthias Goerne, torna a Vilabertran després de dues edicions sense el privilegi de la seva veu. El baríton alemany s’ha volgut sumar a la celebració del vintè aniversari, i ho farà amb un interessant programa en què explorarà la bibliografia liederista de Robert Schumann i Gustav Mahler per mitjà d’una generosa selecció dels lieder més significatius, ordenats en funció de la dramatúrgia dels textos, que inclouen poemes de Reinick, Rückert, Goethe i Heine, entre d’altres.

El retorn del baríton alemany es produeix en plena maduresa artística, d’ençà que va ser donat a conèixer per Jordi Roch al públic català i espanyol en el marc d’una de les primeres edicions de la Schubertíada a Vilabertran, quan el jove cantant estava fent els primers passos de la seva carrera artística. Des de llavors, aquest deixeble de Dietrich Fischer-Dieskau –traspassat el passat mes de maig– ha anat forjant una forta personalitat musical que el públic fidel de la Schubertíada ha pogut anar seguint al llarg dels anys en què el baríton s’ha presentat en recital, sempre acompanyat de grans pianistes. Com el que l’acompanyarà en aquesta ocasió, Alexander Schmalcz, un dels músics al costat dels quals el baríton està enregistrant la obra integral de lieder de Franz Schubert, també per al segell Harmonia Mundi. En el recital que oferirà a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, Goerne interpretarà cançons del recull Des Knaben Wunderhorn i els Rückert-Lieder de Gustav Mahler, juntament amb cançons de Robert Schumann com Nachtlied o Der schwere Abend, entre d’altres.

El divendres 24 d’agost, a les 18.30 h, tindrà lloc el primer dels concerts de debut, amb el recital de la soprano nascuda a Xile Roxana Herrera, que actuarà acompanyada de la pianista catalana Anna Creixell. Herrera es graduà al seu país amb les màximes distincions i es perfeccionà a l’Escola Superior de Freiburg en l’especialitat d’oratori/lied. Aquest mateix any ha estat guardonada amb el premi DAAD, ofert a estudiants excepcionals. El recital que oferirà a l’església de Vilabertran inclou cançons de Ravel, Guastavino, Strauss i Schubert.aquest mateix any ha estat guardonada amb el premi DAAD per a estudiants excepcionalsrg, graduant-se també amb la màxima distinció com a intèrpret de Lied/Oratori. Entre altres distincions, aquest mateix any ha estat guardonada amb el premi DAAD per a estudiants excepcionals. El dia 24 d’agost ens presentarà un atractiu programa acompanyada per la pianista catalana Anna Crexells. El present del futur a Vilabertran!

La Schubertíada a Vilabertran ofereix diferents possibilitats d’abonament per als concerts del festival, com per exemple l’abonament a la integral de Schubert o un abonament de tres concerts, per escollir entre tota la programació. Les reserves es poden fer a través del telèfon 972 500 117 o bé enviant un missatge a info@jmfigueres.cat o també a través del web del festival: www.schubertiadavilabertran.cat. A més, una hora abans del concert, a les 20 h, i a la mitja part del concert, el servei de càtering El Ginjoler ofereix refrigeri als assistents al concert. Per als qui vulguin sopar després del concert, L’Hort del Prior ofereix sopar a l’aire lliure, al costat de la canònica, fent una reserva prèvia. lliure, a dos minuts de l’espai de concerts i en l’entorn del mateix conjunt històric (cal fer reserva prèvia).  

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter