Subscriu-te

Festival Händel a Barcelona amb Vespres d’Arnadí

 

D’esquerra a dreta: el tenor Roger Padullés, Pere Saragossa i Dani Espasa, a la plaça de l’església Sant Felip Neri desprès de la roda de premsa de presentació del festival Händel a Barcelona, el 6 de juny passat. © Hugo Seti
D’esquerra a dreta: el tenor Roger Padullés, Pere Saragossa i Dani Espasa, a la plaça de l’església Sant Felip Neri desprès de la roda de premsa de presentació del festival Händel a Barcelona, el 6 de juny passat. © Hugo Seti

 

La formació barroca liderada pel clavecinista Dani Espasa presenta la segona edició del seu festival a l’església de Sant Felip Neri de Barcelona, centrat enguany en la música de Georg Friedrich Händel (1685-1759). El festival, que se celebra tres dijous consecutius, del 29 de juny al 13 de juliol, oferirà tres programes ben diferenciats i amb propostes interdisciplinàries, amb la col·laboració de solistes com el tenor Roger Padullés, el baríton Josep-Ramon Olivé, la soprano María Hinojosa i l’actriu Clara Altarriba.

El primer concert tindrà lloc aquest dijous, 29 de juny, a les vuit del vespre amb un programa d’àries d’oratoris i d’òperes basades en el tema de la ceguesa. El tenor Roger Padullés interpretarà àries d’oratoris com Theodora, Jeptha o L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato i d’òperes com Giulio Cesare o Ariodante, que tenen la ceguesa com a temàtica. Georg Friedrich Händel va patir la pèrdua progressiva de visió els darrers anys de vida, fins a quedar-se totalment cec, un fet que cal entendre en el context d’aquest concert, amb dramatúrgia de l’actriu Clara Altarriba concebuda expressament per al concert. Acompanyat d’un conjunt instrumental reduït, set instrumentistes, liderats pel clavecinista Daniel Espasa, el tenor Roger Padullés cantarà peces originals per a la tessitura de tenor, però també d’altres escollides per a l’ocasió i transposades a la seva tessitura.

Josep-Ramon Olivé i María Hinojosa
Josep-Ramon Olivé i María Hinojosa

La segona cita del certamen serà el proper 6 de juliol, amb la soprano María Hinojosa (que torna a actuar al festival després d’un exitós programa Vivaldi celebrat l’any passat) i el premiat baríton Josep-Ramon Olivé –primer premi del concurs internacional Händel Singing Competition 2015 i recentment guardonat amb la Medalla d’Or de la prestigiosa Guildhall School de Londres–, que sumaran el seu talent al de l’artista plàstica Marina Durany, que pintarà en directe i que també ha confeccionat la imatge original del festival d’enguany. El programa inclourà la cantata de joventut La Terra è liberata (Apollo e Dafne) HWV 122 de Händel, corresponent al seu període italià. Per acabar, el tercer i darrer concert de Händel a Barcelona tindrà lloc el 13 de juliol, amb Espasa liderant un nombrós conjunt instrumental en un programa centrat en l’explosiva i molt exigent Música aquàtica i Música per als jocs artificials que el compositor alemany va escriure en honor dels reis Jordi I i Jordi II d’Anglaterra, respectivament.

El festival, que organitza per segon any consecutiu el conjunt Vespres d’Arnadí, abasta un espai temporal sense pràcticament activitat musical a la ciutat Barcelona, en tractar-se d’un període de transició entre el final de les temporades estables de concerts i l’inici dels festivals d’estiu. Així mateix, ofereix un repertori menys sovintejat per les grans institucions musicals i l’oportunitat de motivar l’actuació d’intèrprets del país, així com l’objectiu d’atreure nous públics cap a la música clàssica.

Tots els concerts es faran a l’església barroca de Sant Felip Neri, construïda entre els anys 1721 i 1752, d’estil barroc, a les 20 h. El preu de l’entrada és de 20 euros per programa i s’ofereix un abonament als tres concerts per 50 euros. Hi tenen descompte col·lectius com els socis del TR3SC i els usuaris de la Xarxa de Biblioteques Municipals, a més dels socis de l’ONCE.

A la mitja part de cada trobada se servirà un arnadí i una copa de cava, gentilesa de Jané Ventura, caves col·laboradores de la formació barroca. Les entrades es poden adquirir a través de la plataforma Ticketea.

Händel a Barcelona

El festival Händel a Barcelona és una producció de Vespres d’Arnadí en la qual col·laboren el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’església de Sant Felip Neri i l’Institut Ramon Llull. Vespres d’Arnadí, que acaba de presentar el programa Furioso amb el contratenor Xavier Sabata al prestigiós Festival Händel de Halle, fa un homenatge a Georg Friedrich Händel, el compositor més sovintejat dels seus programes al llarg dels deu anys d’història del grup. Així ho demostren els recitals d’òpera amb solistes com Sunhae Im, Núria Rial, Xavier Sabata, María Hinojosa, Marta Infante o María Espada; l’òpera Rodelinda presentada al Festival Via Stellae de Santiago de Compostel·la (amb Maarten Engeltjes, Simon Kirkbride o Juan Sancho); els concerts instrumentals de gran format com són la Música aquàtica i la Música per als jocs artificials; El Messies interpretat amb un dels cors amb més projecció del país com és O Vos Omnes de Xavier Pastrana; l’últim dels seus treballs discogràfics amb la soprano María Espada dedicat a la soprano favorita de Händel, Anna Maria Strada del Pò, i el fet d’haver participat en dues edicions del festival més important d’Alemanya dedicat al compositor saxó, a la seva Halle natal.

El conjunt ha actuat en importants festivals de música antiga i clàssica d’Europa, com són el Festival Händel de Halle, els festivals de música antiga de Praga, Madeira, Sevilla i Pirineus, festivals de Santander, Via Stellae de Santiago de Compostel·la, Ciclo Bach i Universo Barroco del CNDM de Madrid, els festivals de Peralada i el de Torroella de Montgrí, etc.

Més informació sobre la programació en aquest enllaç.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter