Subscriu-te

Konya celebra les músiques místiques

Per Jordi Urpí

Tots aquells que vam quedar una mica orfes després de la cancel·lació del Festival de Músiques Religioses i del Món de Girona d’aquest estiu passat, podrem trobar consol si tenim temps de fer un viatge al centre de l’Anatòlia. Allà localitzem Konya, una ciutat que manté des de fa segles una intensa relació amb el sufisme, la branca mística de l’islam, i que entre el 22 i el 30 de setembre acollirà la novena edició del seu Konya Uluslararasi Mistik Müzik Festivali (Festival Internacional de Música Mística de Konya, en català). Seran nou dies d’agermanament religiós expressat i compartit a través de la música que es durà a terme sota l’ombra serena de la tomba de Jalal al-Din Rumi (1207-1273), el poeta, pensador i místic conegut també com a Mevlana, “el nostre guia”.

Perquè els noms de Konya i Rumi no es poden separar. Arribat a la ciutat des de l’Àsia Central, el mestre sufí va deixar escrits un seguit de poemes que ja van aixecar passions entre els seus contemporanis. Textos com El Masnavi, la seva gran obra poètica, són llegits amb devoció per milers de persones, musulmanes o no, encara avui. De fet, el festival es tanca sempre el 30 de setembre, aniversari del naixement de Mevlana, amb la representació de la semâ, la cerimònia mística dels dervixos creada i desenvolupada pels seus seguidors, a càrrec del grup Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu (Grup de Música Sufí Turca de Konya, en català).

Purna das Baul

Encara poc conegut entre nosaltres, però amb una voluntat ferma de guanyar volum i importància, el Festival Internacional de Música Mística de Konya presenta tradicions musicals místiques d’arreu del món per promoure la interacció i la comunicació entre les diverses religions, per mitjà d’un aspecte de la fe que és comú a totes. Així, la programació d’aquesta propera edició inclou noms representatius com el de Purna das Baul, destacat integrant d’aquest poble de trobadors místics que són els baul. Amb la seva filosofia única, barreja d’elements hindús, musulmans i tàntrics, els baul viatgen de poble en poble per tot l’Estat de Bengala (l’Índia), oferint intenses cançons espirituals que reflecteixen la seva particular actitud davant la vida.

Sima Bina

Altres noms interessants que formen el cartell del Festival són els de la iraniana Sima Bina, que presentarà el seu treballat repertori basat en la música clàssica persa; el del prestigiós cor Le Mystère des Voix Bulgares, que oferirà un recorregut per la diversitat de la música litúrgica búlgara, o el del conjunt Ensemble Sanubar, que des de la seva tradició uigur representarà les refinades cultures centreasiàtiques. Tot plegat, una experiència que mira de recuperar i traslladar una de les idees principals de Rumi: la confiança en cada ésser humà, sense importar qui o què és, sense dubtes ni prejudicis. Segur que el mestre hauria rebut amb els braços oberts aquesta iniciativa.

Més informació: http://www.mysticmusicfest.com/2012/index-en.html#/.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter