Subscriu-te

La coreana Soo Jung Ann guanya el 58è Concurs Maria Canals

Soo Jung Ann

Per Lluís Trullén

La pianista coreana Soo Jung Ann s’ha proclamat guanyadora del 58è Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona, després de la final del dia 21 de març al Palau de la Música Catalana. Un jurat integrat per pianistes de reconegut prestigi internacional, com Bruno Canino, Klaus Kaufmann, Olga Kiun, Raquel Millàs o Eulàlia Solé, entre d’altres, i presidit per Carlos Cebro, va concedir el primer premi a la pianista coreana de vint-i-cinc anys amb una nota total en el seu pas pel concurs de 9,33.

La pianista japonesa Nozomi Nakagiri, amb una nota de 9,20, i el pianista ucraïnès Vadim Kholodenko, amb 8,73, van obtenir, respectivament, el segon i el tercer premis. Cal destacar que la pianista japonesa Nozomi Nakagari també va obtenir el premi del públic, que li permetrà oferir un mínim de dos concerts amb la Simfònica del Vallès en el decurs de la temporada 2012-13. La prova final va permetre escoltar tres pianistes d’una qualitat indiscutible, amb una categoria interpretativa que més que joves promeses en fa veritables realitats pianístiques.

Formada des de l’any 2007 a la Royal Irish Academy of Music, Soo Jung Ann ja ha ofert concerts per Europa, Àsia i els Estats Units, a més d’haver obtingut nombrosos guardons en concursos internacionals de piano. Si a la semifinal ja va meravellar amb una extraordinària interpretació de la Sonata en Si menor de Liszt, la seva interpretació del Concert per a piano núm. 4 de Beethoven va ser una veritable delícia. Un pianisme delicat, amb sonoritats vellutades, cristal·lines en la realització dels trinats i nombroses escales i arpegis que es desenvolupen en la pàgina concertant de Beethoven van ser uns recursos que va desplegar constantment la pianista coreana, una intèrpret de tremenda sensibilitat, de tècnica exquisida i una elegància interpretativa que li augura uns èxits inqüestionables en el futur.

Nozomi Nakagiri

Per la seva banda, la pianista japonesa Nozomi Nakagiri, de vint-i-quatre anys, que es va graduar a la Universitat d’Arts de Tòquio, va “atrevir-se” amb el Concert en Si bemoll de Txaikovski, un veritable tour de force pianístic en el qual els esculls tècnics sobradament coneguts, tant pel que fa a la rapidesa d’articulació com a la força dels acords, octaves amb un tempo summament exigent i complexitats rítmiques el converteixen en una veritable prova de foc. Una interpretació valenta, ferma, sòlida a nivell tècnic, però per sobre de tot d’una gran musicalitat i força expressiva van permetre al públic que omplia el Palau escoltar una versió majestuosa del concert.

Vadim Kholodenko

Vadim Kholodenko, de vint-i-cinc anys, és un expert en concursos internacionals (guardonat en el de piano Franz Schubert o el Maria Callas Gran Prix d’Atenes) a més d’haver enregistrat nombrosos cedés. Pianista amb aplom, amb una professionalitat i un domini de la música absoluts, va mostrar la seva vàlua amb una interpretació portentosa amb un dels concerts preferits per la seva celebritat en el repertori, com és el segon de Rakhmàninov. Seguretat, delicadesa, tímbrica minuciosa, apassionament, majestuositat…, qualificatius que en tot moment van estar presents en una versió majestuosa i brillant d’aquesta obra de la qual Kholodenko ofereix una interpretació indubtablement personal.

En definitiva, una final que va aplegar tres grandíssimes realitats pianístiques i en què tècnica i sensibilitat al servei de les diverses estètiques dels autors interpretats van estar sempre presents en unes interpretacions de primer ordre. Els concursants (que van tocar el mateix piano CFX que la casa Yamaha ja va presentar en l’edició anterior del Concurs) van estar acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno, en un concert que es va cloure amb tribunal i premiats damunt l’escenari i amb la interpretació de Soo Jung Ann d’un Preludi de Claude Debussy.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter