Subscriu-te

La Schubertíada a Vilabertran presenta una nova edició i aposta especialment pel talent jove i català

Del 16 al 27 d’agost tindrà lloc la 31a edició de la Schubertíada a Vilabertran (Alt Empordà), que enguany tindrà quatre concerts previs en poblacions properes a càrrec d’intèrprets catalans.

Enguany el festival de lied proposa un total de 19 concerts amb 48 artistes, 21 dels quals actuaran per primera vegada a Vilabertran. No hi faltaran, naturalment, figures ja consolidades i fins i tot habituals, com Matthias Goerne, Julia Kleiter, Christoph Prégardien, Katharina Konradi, Dorothea Röschmann i Andrè Schuen. Pel que fa als pianistes, formen part del cartell Julius Drake, Daniel Heide, Alexander Schmalcz, Ammiel Bushakevitz i Marcelo Amaral, entre d’altres.

Entre els debuts, destaca la soprano Erika Baikoff, que inaugurarà el festival juntament amb el pianista Kunal Lahiry amb un recital de compositors vienesos i russos. Una altra fita d’aquesta edició és el debut a Espanya de la jove soprano russolibanesa Anna El-Khashem, que interpretarà el Cançoner italià d’Hugo Wolf al costat del baríton Johannes Kammler i amb la pianista Imogen Cooper.

I quant a la música de cambra, el Cosmos Quartet interpretarà dos Octets, els de Franz Schubert i de Jörg Widmann, al costat de solistes de trompa, clarinet, fagot i contrabaix amb gran reputació internacional, mentre que el pianista Javier Perianes homenatjarà Alícia de Larrocha amb un programa Falla, Albéniz, Debussy i les Goyescas de Granados. El Quartet Casals clourà el festival combinant fragments de L’art de la fuga de Bach i el Quartet núm. 14, “la Mort i la Donzella” de Schubert. El cartell també inclou un altre recital de piano molt diferent, a càrrec del pianista i compositor menorquí Marco Mezquida, que oferirà un programa inspirat en l’univers de Franz Schubert.

Entre les novetats de l’edició d’enguany, destaca l’ampliació de l’acadèmia Lied the Future, un programa que beca vuit joves artistes europeus amb l’organització, durant tot l’any, d’un curs de lied i classes magistrals, mentories de referents de gran prestigi (enguany la soprano Dorothea Röschmann, el pianista Wolfram Rieger i el tenor Christoph Prégardien) i una borsa de concerts a la Schubertíada i en altres festivals. Els vuit alumnes becats gràcies a Lied the Future són Katja Maderer, Amadeus Wiesensee, Jonas Müller, Anna Gebhardt, Elionor Martínez, Olivia Zaugg, Mireia Tarragó i Carmen Santamaría. Dos concerts de la Schubertíada presentaran quatre d’aquests duets.

Aquest 2023 la Schubertíada també arribarà precedida de quatre concerts centrats en el talent català; es faran entre l’11 i el 14 d’agost a Vilajuïga i Castelló d’Empúries. El baríton Ferran Albrich, acompanyat per Albert Guinovart, estrenarà un cicle de cançons de Salvador Brotons, Jordi Domènech i Albert Guinovart basat en poemes de Joan Margarit. També es projectarà la pel·lícula Winterreise de la cineasta càntabra Inés García, amb la interpretació del cicle homònim de Franz Schubert a càrrec del baríton Josep-Ramon Olivé i la pianista Victoria Guerrero. I quatre joves músics –el violinista Jaume Guri, el violoncel·lista Oriol Prat, la violista Cristina Cordero i l’organista Joan Seguí– homenatjaran el compositor Max Reger, en el 150è aniversari del seu naixement.

La programació es completa, entre d’altres, amb tres conferències i, com a novetat, un espai divulgatiu a càrrec del periodista Antoni Colomer anomenat “La prèvia”, tres quarts d’hora abans de cada concert.

Imatge destacada: (c) Silvia Pujalte.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter