Subscriu-te

La tercera edició del Festival Jordi Savall estarà dedicada a la vida, la dona i la natura

Del 28 de juliol al 15 d’agost tindrà lloc la tercera edició del Festival Jordi Savall, que igual que l’any passat se celebrarà en escenaris de Montblanc i als reials monestirs de Poblet i de Santes Creus. Aquesta tercera edició, amb el lema “A la vida”, s’inspira en la figura de la dona i en la natura, entre altres conceptes, com la llibertat.

El Festival arrencarà a Montblanc amb dos concerts al convent de Sant Francesc (28 i 30 de juliol) sobre la temàtica de la recuperació de la memòria com a reducte de resistència. El primer, “Diàlegs de la memòria i l’esperit”, serà a càrrec d’Hespèrion XXI i Jordi Savall, amb un programa de músiques medievals jueves i musulmanes, mentre que el segon, “Catalunya comtat gran: temps de batalles, cants de gesta i planys”, a càrrec de La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, farà un repàs de la música històrica del nostre país, des de la revolta dels Segadors el 1640 fins a la caiguda de Barcelona i el Decret de Nova Planta.

El Reial Monestir de Poblet acollirà el 29 de juliol “Camins de l’ànima”, una proposta intimista i meditativa a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, amb obres de Bach, Schütz, Rheinberger i la compositora contemporània Patricia Van Ness.

Un dels concerts més significatius tindrà lloc a Santes Creus (11 d’agost) i retrà homenatge a les dones perseguides en diversos països de l’Orient Mitjà. “Músiques per la vida i la llibertat” reunirà cantants de l’Afganistan, l’Iran, Palestina i Síria, acompanyades pel conjunt Orpheus 21, sota la direcció de Jordi Savall.

Altres concerts dedicats a la figura femenina seran “Les llàgrimes i el foc de les muses” (12 d’agost) i “Stabat Mater” (14 d’agost). L’obra de compositores serà present a “L’amante segreto” (Barbara Strozzi, a càrrec del conjunt Hirundo Maris, 12 d’agost) i “Alma fenice” (Maddalena Casulana i Isabella Leonarda, a càrrec del conjunt The Ministers of Pastime).

Pel que fa a la natura, serà el fil conductor dels concerts “Les quatre estacions” de Vivaldi (13 d’agost), a càrrec de Le Concert des Nations –en aquest cas, integrada únicament per les intèrprets femenines per evocar l’orquestra de l’Ospedale della Pietà–, i “Cants sobre la natura” (15 d’agost), amb obres de Felix i Fanny Mendelssohn, a càrrec de La Capella Reial de Catalunya, dirigida per Jordi Savall.

Finalment, altres músics destacats que participaran al Festival són la cantautora algeriana Miléna Kartowski-Aïach (11 d’agost), la cantant cubana Teresa Yanet (programa matinal de música afrocubana, 13 d’agost), la violinista Lina Tur Bonet i la pianista Olga Paschkenko (Beethoven i Schubert, 14 d’agost) i la Liatoshynski Capella, formada per músics ucraïnesos, que interpretaran el programa titulat “Mater Dolorosa” (15 d’agost) en homenatge a les víctimes de les guerres.

Alguns d’aquests concerts s’acompanyaran de conferències prèvies. Com a novetat, el Festival Jordi Savall habilita enguany per primera vegada el transport amb autocar des de Barcelona, Tarragona i Reus als concerts de nit a Santes Creus.

Imatge destacada: (c) Pere Francesch (ACN).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter