Subscriu-te

La versió íntegra de ‘La forza del destino’ inaugura la temporada del Liceu

© Andrea Messana

El proper dimarts, 2 d’octubre, comença la temporada d’òpera del Gran Teatre del Liceu de Barcelona amb La forza del destino, òpera de maduresa de Giuseppe Verdi, que es veurà en la versió íntegra per primera vegada a l’escenari del Liceu i després de 30 anys (per bé que també es va representar íntegrament, però al Teatre Victòria, en l’època de reconstrucció del Liceu). Segons el que explica el director de l’Orquestra del Liceu en aquesta ocasió, Renato Palumbo, “habitualment La forza no es representa sencera a causa de la seva durada (més de tres hores i mitja) i perquè s’hi repeteixen algunes estrofes, cosa que fa creure que la tensió dramàtica decau […]. La forza és una obra molt gran i molt complexa, un gran quadre romàntic –continua– i molt particular per a un director d’orquestra; desafia totes les normes del teatre, barreja estils… i necessita sis grans veus”. Amb aquesta versió sencera es tindrà l’oportunitat d’escoltar, per exemple, el gran duo de tenor (Don Alvaro) i baríton (Don Carlo) del final del segon acte i un fragment del cor conegut com “la ronda”. Una altra novetat és l’ordre dels actes, ja que es començarà amb el primer acte, que funciona com un pròleg, seguirà l’obertura i el segon acte, i finalment la resta d’actes. “Aquest ordre respon a criteris actuals, no de Verdi, que ajuden a una millor comprensió dramàtica de l’obra”, explica Palumbo.

La producció que es veurà ara a Barcelona, entre el 2 i 20 d’octubre de 2012 (14 funcions), és un nova coproducció del Gran Teatre del Liceu i l’Opéra National de París, amb direcció escènica de Jean-Claude Auvray i escenografia d’Alain Chambon.

En aquesta producció, Auvray trasllada l’acció al segle XIX, per això la “localització” de la Guerra de Successió d’Àustria (1744) de l’original passa a ser la guerra dels italians per reconquerir la ciutat de Milà en poder austríac (entre 1814 i 1859). D’altra banda, Jean-Claude Auvray opta per una dramatúrgia austera que reforça l’esperit metafísic de la trama i així resol, alhora, la diversitat d’ambients on tenen lloc les escenes.

El papers principals seran interpretats, en el primer repartiment (n’hi ha tres), per Abramo Rosalen (marquès de Calatrava), Violeta Urmana (Donna Leonora), Ludovic Tézier (Don Carlo di Vargas, paper en què debuta), Marcello Giordani (Don Alvaro) i Marianne Cornetti (Preziosilla); completen els repartiments Vitalij Kowaljow, Micaela Carosi, Enkelejda Shkosa, Zoran Todorovich, Luca Salsi, Marc Pujol, Carlo Colombara, Norma Fantini, Anna Smirnova, Alfred Kim i Vladimir Stoyanov, entre d’altres. La direcció musical, com ja hem comentat, és a càrrec de Renato Palumbo. Hi intervindrà el Cor del Liceu i el Cor dels Amics de l’Òpera de Girona. Amb aquest Verdi, el Liceu s’afegeix a la commemoració del Bicentenari Giuseppe Verdi.

La forza és un melodrama en quatre actes amb llibret de Francesco Maria Piave sobre el drama Don Álvaro o la fuerza del sino d’Ángel de Saavedra, duc de Rivas, i amb una escena del Wallensteins Lager de Friedrich von Schiller. L’òpera va ser estrenada el 10 de novembre de 1862 al Teatre Imperial de Sant Petersburg i l’any següent a Madrid. Posteriorment Verdi va fer revisar el llibret a Ghislanzoni sota la seva estricta vigilància. La segona versió, estrenada el 27 de febrer de 1869 al Teatro alla Scala de Milà –recull l’experiència del Don Carlos (1867) del mateix compositor, amb modificacions importants–, va tenir un èxit extraordinari i ha quedat de manera indiscutible com a versió definitiva i forma una de les grans òperes de repertori verdianes. L’acció se situa a Espanya, a prop de Sevilla i en terres de Còrdova, i a Itàlia, a prop de Velletri, a mitjan segle XVIII, i narra els dissortats amors de Leonora i Don Alvaro. La trama alterna escenes de gran lirisme i refinament amb passatges còmics i satírics. La forza del destino va ser estrenada (en la segona versió de l’òpera) al Gran Teatre del Liceu el 21 de desembre de 1872.

Tres quarts d’hora abans de les funcions s’ofereix al Foyer del Liceu una sessió informativa sobre l’òpera, de lliure accés per als assistents. Més informació i horaris de les funcions: www.liceubarcelona.cat

D’altra banda, segons s’informa des del Liceu, la Direcció i el Comitè d’Empresa del Teatre han arribat a un acord pel qual el Comitè desconvoca la vaga que hi havia prevista per a les funcions de La forza del destino aquest mes d’octubre. Les dues parts han fixat el 15 d’octubre com a data d’inici de la negociació d’un nou conveni col·lectiu, amb un mediador que serà escollit de comú acord pel Comitè d’Empresa i la Direcció del Liceu. Aquests acords ratifiquen el contingut del Pla Director, aprovat el passat mes de juliol, un full de ruta que ha de consolidar el futur i la sostenibilitat del Liceu, i que incideix en l’eficàcia, l’eficiència i l’optimització dels recursos de la institució.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter