Subscriu-te

LIFE Victoria Festival recorda Victoria de los Ángeles mirant al futur

 

Victòria_dels_Àngels_01

Els subscriptors de la «Revista Musical Catalana» gaudiran d’un 15% de descompte en l’adquisició d’entrades individuals en qualsevol dels concerts del Festival.

La tercera edició del LIFE Victoria Festival recorda la soprano catalana en el desè aniversari de la seva mort.

Veus internacionals i nacionals s’apleguen en aquest cicle de lied que, en la tercera edició, es consolida omplint el vuit d’una oferta estable d’aquest gènere a Barcelona.

El cicle, que tindrà lloc a diversos espais de l’espai modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i a l’ESMUC, està organitzat per la Fundació Victoria de los Ángeles i es realitzarà entre el 20 i el 29 de novembre.

Enguany que es commemora el desè aniversari del traspàs de l’estimada soprano barcelonina Victoria de los Ángeles, té lloc la tercera edició del Lied Festival Victoria de los Ángeles, el LIFE Victoria, ideat pel baríton Enric Martínez-Castignani per omplir un buit important dins l’oferta musical de Barcelona.

Victoria de los Ángeles, la gran liederista catalana de carrera internacional, serà recordada en aquesta tercera edició –que palesa la consolidació de la proposta en l’oferta cultural de la ciutat– coincidint amb el desè aniversari del seu traspàs. La Fundació Victoria de los Ángeles ha volgut que el lied sigui el protagonista de l’esdeveniment, ja que aquesta va ser una de les facetes que la soprano va cultivar amb passió i molts èxits. Des de la Fundació es vol perpetuar en la memòria individual i col·lectiva el testimoni vital i humà, artístic i personal de Victoria de los Ángeles, perquè, en paraules de la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora: “Des de la Fundació sempre treballem perquè l’essència de la Victoria segueixi viva, tot mostrant el que va ser aquesta gran soprano.”

Amb aquesta intenció, la tercera edició del Festival acull quatre concerts, tres dels quals amb el programa New Artist Generation, cinc activitats dins la LIFE Akademie, a part de les masterclasses amb Christianne Stotijn, mezzosoprano holandesa experta en l’obra de Mahler i repertori alemany. El conjunt de les activitats tindran lloc en un recinte poc habitual per als concerts com és el Recinte Modernista de Sant Pau, mentre que a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) tindran lloc les taules rodones sobre lied i les masterclasses de lied per a duo.

La mezzosoprano Christianne Stotijn. © Marco Borggreve
La mezzosoprano Christianne Stotijn. © Marco Borggreve

El Festival donarà el tret de sortida el divendres 20 de novembre, amb el recital de la mezzosoprano Christianne Stotijn i el pianista Joseph Breinl, amb cançons de Des Knaben Wunderhorn (El corn màgic dels infants) de Gustav Mahler i altres cançons de Franz Schubert –un dels compositors predilectes de Victoria de los Ángeles– i Alban Berg. Aquest recital, únic a Espanya, recull el mateix programa que el duo format per Stotijn i Breinl interpretaran dos dies abans al Wigmore Hall de Londres. El concert inaugural del Festival acollirà també el debut del baríton Sebastià Peris i el pianista Jesús López Blanco en el marc del New Artist Generation. Ambdós músics, participants com a alumnes en les anteriors edicions de la LIFE Akademie, han estat escollits per formar part d’aquest programa de suport als joves talents i que els permet actuar de “teloners” en el marc professional d’un festival com aquest, tot contribuint a la seva promoció. Participants en anteriors edicions, com el baríton Josep-Ramon Olivé o la soprano Cristina Segura, comencen a desenvolupar una carrera professional exitosa, amb actuacions internacionals com la d’Olivé en l’Oxford Lieder Festival i de Segura com a representant de l’Haute École de Musique de Ginebra en concerts i masterclasses de cant i direcció coral al Brasil.

El segon concert tindrà lloc el diumenge 22 de novembre, en el format concert aperitiu, a les 12 del migdia, amb la participació de la soprano valenciana Isabel Monar i l’arpista José Antonio Domené, en un programa amb cançons de Schubert, Fauré, Schumann, Hahn, Guridi i Falla, amb arranjaments per a arpa, alguns realitzats expressament per Domené. El dijous 26 de novembre actuarà el baríton anglès Roderick Williams –molt actiu en el panorama musical londinenc–, que acompanyat pel prestigiós pianista Iain Burnside oferiran una particular versió del cicle de Johannes Brahms La bella Magelone. En una interessant proposta, l’actriu Laura López llegirà –en comptes dels tradicionals textos associats al cicle– els textos escrits per Iain Burnside i traduïts per Miquel Desclot, tot intercalant-los entre les cançons de Brahms. En el New Artist Generation, hi actuaran la soprano Adriana Aranda i la pianista Núria Gómez. Aranda interpretarà també dues cançons del cicle de Brahms acompanyada per Burnside, tot afavorint així el treball amb un dels mestres de lied més destacats actualment.

La soprano Ángeles Blancas
La soprano Ángeles Blancas

El darrer concert serà el diumenge 29 de novembre, amb el Concert Cabaret d’Ángeles Blancas, Giovanni Auletta al piano i Luis González González a la trompeta. Un concert diferent, amb un repertori que, no pel fet de ser eclèctic, resultarà menys interessant, i en què despuntarà el caràcter musical i dramàtic de la soprano, filla de dos grans artistes: Ángeles Gulín i Antonio Blancas. Abans de la seva actuació, la soprano Anabel Pérez –becada per la Fundació Victoria de los Ángeles– i el pianista Hug Vilamala, participaran en el New Artist Generation.

El LIFE Victoria es complementa amb les masterclasses per a duos que la mezzosoprano holandesa Christianne Stotijn oferirà en el projecte LIFE Akademie a l’ESMUC entre el 23 i el 26 de novembre. Els alumnes participants en aquestes classes magistrals oferiran un concert conjunt a l’ESMUC el 27 de novembre. Les activitats de la LIFE Akademie es complementaran amb la participació de la mezzosoprano Teresa Berganza evocant records de la seva amiga Victoria de los Ángeles (23 de novembre), el Workshop de Dolors Aldea i Miquel Desclot sobre Poulenc i els poetes surrealistes, amb il·lustracions musicals dels participants al LIFE New Generation Artists (24 de novembre), la conferència “La música vocal de Johannes Brahms” a càrrec de Xosé Aviñoa, catedràtic de la Universitat de Barcelona (25 de novembre) i la projecció del documental Brava, Victòria!, realitzat per Maria Gorgues (26 de novembre). Una de les activitats més interessants de la LIFE Akademie serà la taula rodona sobre el tema “El treball de les audiències als festivals de lied”, que tindrà lloc a l’ESMUC el 27 de novembre, amb la presència del Dr. Michael Gassmann (Heidelberg Frühling Festival), Antonio Moral (Festival de Lied Teatro de la Zarzuela de Madrid), Pepe Zapata (Teknecultura) i Sholto Kynoch (Oxford Lieder Festival, del Regne Unit), moderat per Enric Martínez-Castignani, director artístic del LIFE Victoria.

El Festival continua apostant per les noves tecnologies, amb iniciatives com la Fila Twitter, un espai reservat per a tuitaires i bloguers perquè expliquin la seva experiència en directe del Festival a través de l’etiqueta #lifevictoria i #10devictoria, i el programa de voluntaris del LIFE, que els permet formar part de l’equip i conèixer l’organització i els artistes del Festival.

D’altra banda, el proper 22 d’octubre es farà un dinar col·loqui al Cercle del Liceu per presentar el Festival LIFE Victoria. Hi participaran la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora, i el director artístic del Festival LIFE Victoria, Enric Martínez-Castignani. El tema d’aquesta trobada: “10 anys sense Victoria de los Ángeles: LIFE Victoria 2015”, consistirà en el format de dinar col·loqui que organitza aquest club, però comptarà amb la novetat d’oferir un breu recital al mateix Cercle de la soprano Miríam Zubieta i del pianista Jesús López Blanco, antics becats de la Fundació Victoria de los Ángeles.

Les entrades del Festival ja són a la venda a través del web del Festival: www.lifevictoria.com, amb uns preus que van dels 10 als 34 euros. Els subscriptors de la «Revista Musical Catalana» gaudiran d’un 15% de descompte en l’adquisició per internet d’entrades individuals a qualsevol dels concerts del Festival, tot escollint el descompte corresponent a l’hora de fer el pagament.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter