Subscriu-te

L’organista Montserrat Torrent celebrarà el seu 96è aniversari amb un concert a l’orgue més antic de la península Ibèrica

La degana dels organistes catalans actuarà a l’orgue renaixentista de Garrovillas de Alconétar (Càceres) el proper 17 d’abril, Diumenge de Pasqua, el mateix dia en què farà 96 anys.

L’església de Santa María de la Consolación d’aquesta població extremenya conserva un l’orgue considerat el més antic d’Espanya i de la península Ibèrica, així com un dels més longeus d’Europa dels que segueixen en ús. El març del 2020 va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Junta d’Extremadura i, a pesar de l’antiguitat, ofereix un so de qualitat.

L’instrument, de disseny similar als primers orgues gòtics europeus de mitjan segle XV, amb dues portes de fusta que permeten tancar la caixa que acull els tubs, ha estat visitat per nombrosos orgueners i emprat per organistes de renom.

El concert de Montserrat Torrent s’emmarca en la desena edició del Memorial Domingo Marcos Durán, sota la direcció artística de Miguel del Barco Díaz. Torrent, una de les organistes de més renom del nostre país i probablement una de les artistes més longeves del món, segueix en actiu als 96 anys. L’últim dels nombrosos reconeixements que ha rebut al llarg de la seva trajectòria ha estat el Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura espanyol, que li va ser atorgat el mes de novembre passat.

Curiosament, aquest no serà el primer aniversari que Montserrat Torrent celebrarà amb un concert: l’any 1966 ho va fer amb una actuació a l’església de la Mare de Déu i els Màrtirs Anglesos de Cambridge (Regne Unit), el 1992 al Santuari de Sant Antoni de Pàdua de Barcelona, el 1993 a Malmö (Suècia) i l’any 2000 a Santander. Ara fa un any, el 17 d’abril de 2021, coincidint amb el seu 95è aniversari, va inaugurar la primera fase de l’orgue de l’església de Sant Felip Neri del Barri Gòtic de Barcelona, un instrument que porta el seu nom, que ella mateixa va impulsar els anys seixanta i que finalment ha vist la llum gràcies a la Fundació Montserrat Torrent, que vetlla pel seu llegat.

Imatge destacada: (c) Toni Bofill.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter