Subscriu-te
,

L’Orquestra del Reial Cercle Artístic de Barcelona inicia la seva temporada amb quatre concerts singulars

ORCA1 (2)

L’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic de Barcelona (ORCA), fundada el 1992 pel seu concertino, Javier Mateos, inicia el proper 2 de novembre la temporada 2015-16, que consta de quatre concerts singulars. L’entitat, el Reial Cercle Artístic de Barcelona, aposta pels joves talents amb una sòlida trajectòria professional, tot donant protagonisme a la música entre la seva oferta artística, tradicionalment pictòrica; i també ofereix a Barcelona un espai musical de primera qualitat, amb una orquestra de cambra estable, cohesionada i amb un repertori atractiu.

El primer concert, titulat “El duel de Don Quixot amb les flautes”, tindrà lloc el proper dilluns, 2 de novembre, amb dos solistes convidats excepcionals, els prestigiosos flautistes Claudi Arimany i Eduard Sánchez, que interpretaran composicions de Bach i Quantz. D’aquest interpretaran el Concert núm. 1, en Sol menor, per a dues flautes i orquestra de corda, una peça de gran virtuosisme i lluïment per als solistes i poc coneguda que ha estat editada recentment. De Bach, Arimany interpretarà la Suite núm. 2, en Si menor, BWV 1067 per a flauta i orquestra de corda. El programa es completa amb la Symple Symphony de Britten i la suite del Don Quixotte de Telemann, obra que s’acompanyarà amb lectures dels fragments d’El Quixot que han inspirat la música.

El 17 de desembre tindrà lloc el segon concert, titulat “Tangos i milongas”, amb el reconegut bandoneonista uruguaià Enrique Tellería com a solista. Tellería també és l’arranjador de bona part de les obres del programa, dels compositors Astor Piazzolla, Gardel i Le Pera, Johann Pachelbel, Mariano Mores, G. M. Rodríguez i la seva pròpia obra For you, princess.

El tercer programa serà el 21 d’abril de 2016 i es titularà “Catalunya en solfa”, ja que estarà integrat per obres de compositors catalans. El programa inclourà Adagio i allegro d’Albert Guinovart, obra que va escriure per a aquesta orquestra l’any 1995, i l’estrena a Catalunya de Visions, per a marimba i cordes, de Ferran Cruixent. En el concert participarà Conrado Moya com a solista de marimba. El programa es completarà amb Puigsoliu de Serra-Vila i Vistes al mar d’Eduard Toldrà.

Finalment, el quart programa tindrà lloc el 22 de juny amb la proposta “De continu a solista… i la seva desaparició”, amb obres de Vivaldi (Concert en La menor per a dos violins), Bach (Concert per a piano en Fa major) i Dvořák (Serenata per a cordes), amb la participació del jove solista Xavier Ricarte al piano.

És voluntat de la formació de cambra que les obres que integren els quatre programes també s’interpretin en altres concerts que l’ORCA pugui oferir fora d’aquesta temporada. “És un repte per a nosaltres que l’orquestra sigui estable, de qualitat i capaç d’assumir compromisos a nivell internacional”, diu Javier Mateos.

L’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic de Barcelona (ORCA) durant l’assaig del primer programa de la temporada, dilluns passat
L’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic de Barcelona (ORCA) durant l’assaig del primer programa de la temporada, dilluns passat

La primera orquestra del Cercle data de l’any 1900 i fou dirigida pel compositor i pianista Enric Granados, que va organitzar i protagonitzar diferents concerts de cambra al costat dels primers socis fundacionals. El 1992, coincidint amb una etapa de renovació dels objectius fundacionals del Reial Cercle Artístic, el violinista Javier Mateos, membre fundador i concertino de l’Orquestra Simfònica del Vallès, entre altres formacions, refundà l’orquestra amb la finalitat de crear una formació estable i professional dedicada a la música de cambra, tot facilitant oportunitats als instrumentistes, solistes i compositors catalans; l’orquestra cessà les seves activitats el 2004. Aquest any 2015 l’ORCA ha reprès l’activitat gràcies al cicle 30 Minuts de Música, que han organitzat conjuntament la Fundació Mas i Mas i el Reial Cercle Artístic (format que la Fundació Mas i Mas va impulsar l’any 2007 amb gran èxit). Les dues institucions, que tenen com a objectiu la promoció i difusió de la música del país, a més de donar suport als joves intèrprets, van col·laborar per primer cop en el cicle de primavera, amb dotze concerts en el transcurs de tres mesos, del 12 d’abril al 28 de juny, els diumenges a la tarda.

El repertori de l’ORCA comprèn des del període barroc fins al contemporani i ha estrenat obres d’Albert Guinovart, Xavier Pagès i Toni Villasante, entre altres compositors. El concerts es realitzaran a la Sala dels Atlants, auditori del Reial Cercle Artístic de Barcelona (carrer dels Arcs, 5, al final de l’avinguda del Portal de l’Àngel).

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter