Subscriu-te

Més de setanta pianistes de tot el món participen en una nova edició del concurs Maria Canals

Un total de 73 joves pianistes de 32 països diferents prendran part aquest any en la 69a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, que es desenvoluparà del 10 al 21 de març al Palau de la Música.

La competició, la més antiga del gènere a Espanya, ofereix premis per valor de 80.000 euros a més d’una trentena de recitals i concerts remunerats per al guanyador i els altres finalistes. 

Els concursants, que han estat seleccionats entre un total de 169 inscrits de 39 nacionalitats, s’enfrontaran a dues rondes eliminatòries i una semifinal, que tenen com a escenari el Petit Palau. La prova final té lloc a la sala de concerts del Palau de la Música, on els tres concursants millor classificats ofereixen un concert acompanyats per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, dirigida per Manel Valdivieso.

Enguany, la mitjana d’edat dels pianistes és de 24 anys i el país que més n’aporta és Corea del Sud, amb deu participants. A continuació se situen els set representants de la Xina i els set de Rússia.  També hi haurà quatre representants del Japó i quatre dels  Estats Units, així com tres espanyols.

Pel que fa al jurat, destaca la presència de la compositora Elisenda Fàbregas així com quatre antics guardonats: el letó Vestard Shimkus, la japonesa Yukiko Akagi, la ucraïnesa Inesa Synkevich i la francesa Marie Vermeulin.

Així, durant dotze dies, el públic podrà gaudir d’un ampli repertori, que abasta des dels grans clàssics fins a la música actual ja que, per competir, els pianistes han de preparar una mitjana d’onze obres cadascun -obligatòriament, dues han de ser espanyoles i una, catalana, així com una de contemporània, posterior a 1995-, fet que representa un conjunt d’unes vuit centes partitures, des del barroc a la creació contemporània, de les quals se n’arribaran a sentir unes tres centes. Beethoven, Bach i Chopin són els tres compositors clàssics més interpretats.

D’altra banda, el concurs encarrega cada any una obra que posa a disposició dels participants amb caràcter optatiu. En aquesta ocasió, la peça porta per títol Hymn i l’autora és Sira Hernández. Vint-i-dos concursants l’han incorporat al seu repertori.

Pel que fa als guardons, el primer Premi Fundació Occident està dotat amb 25.000 euros i quatre concerts que el guanyador oferirà amb les orquestres simfòniques de Bilbao, Madrid, Sevilla i Tenerife, dins les seves temporades estables. El segon premi Fundació Carulla té una dotació de 10.000 euros i el tercer, premi Maria Canals, de 6.000. 

Paral·lelament, com és habitual, l’OFF Concurs desenvolupa un ampli calendari d’activitats divulgatives, educatives i socials conegudes al llarg de tot l’any, però que culminen aquests dies. Una de les més conegudes és “El Maria Canals porta cua”, que consisteix en situar pianos en espais públics tant de Barcelona com el vestíbul del Metro Diagonal, el foyer del Palau de la Música, el Liceu, el Palau Robert, el Born Centre Cultural, l’Illa Diagonal i el restaurant 7 Portes, entre d’altres, sense oblidar la vocació integradora del concurs que durà un piano de cua al centre penitenciari Can Brians 2, on l’11 de març es durà a terme tota una jornada d’activitats amb els interns.

El 8 de març se celebrarà la tradicional Marató de la Plaça Reial, que de les 10 del matí fins a les 8 del vespre oferirà actuacions de professionals, aficionats i estudiants de música. I els tradicionals Pianos al Passeig de Gràcia es traslladen al 31 de maig. 

El projecte Jo Hi Toco, que convida qualsevol persona a gravar un petit vídeo en què toqui i el piano i expliqui per què li agrada fer-ho, o el programa social Em Toca, que beca amb dos anys d’estudis de música a nens de famílies vulnerables, són altres de les iniciatives que promou un concurs que reivindica com a valors el rigor, l’esforç i el treball així com l’afany d’apropar a la societat la pràctica musical.

Imatge destacada: (c) Oliver Adell.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter