Subscriu-te

Peralada presenta el seu ‘Trovatore’ en concert

D'esquerra a dreta: Oriol Aguilà, Leo Nucci, Roberto Rizzi Brignoli, Marianne Cornetti, Misha Didyk, Angela Meade, Luiz Ottavio Faria i el gerent de l'OBC, François Bou

El Festival Castell de Peralada inaugura oficialment demà la programació de la 26a edició amb l’òpera Il trovatore de Verdi. La presentació d’aquesta versió de concert de l’obra va tenir lloc ahir a l’Auditori amb les veus principals de la producció: Misha Didyk com a Manrico, Angela Meade com a Leonora, Leo Nucci com a Conte di Luna, Marianne Cornetti com a Azuzena i Luiz Ottavio Faria com a Ferrando. 

La direcció musical de l’obra a Peralada anirà a càrrec de l’italià Roberto Rizzi Brignoli, que es posarà al capdavant de l’OBC, comptant també amb la participació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana sota la direcció de Josep Vila i Casañas. “És difícil enfrontar-se a una obra lírica quan s’està acostumat a fer simfònic, com és el cas de l’OBC, però, en paraules de Verdi, “quan es té talent, es té tot” i això és el que em vaig trobar amb aquesta orquestra, que tradueix exactament les paraules de Verdi”, va declarar Rizzi en relació amb el seu treball amb l’OBC. A més, el director va insistir en el valor tan especial d’Il trovatore de Verdi: “És molt difícil descriure en poques paraules la importància d’Il trovatore. És una obra que va provocar un terratrèmol en la història de l’òpera. Tot el dramatisme de Verdi en aquesta obra està en la paraula. Verdi sempre buscava la paraula justa i aquesta és una obra de text. Es produeix una trobada molt especial entre la paraula cantada i el text. Una paraula només és tot un món de teatre. En aquesta obra, el color de la paraula és el color just de l’òpera.”

Peralada ofereix un repartiment de molta qualitat en aquest títol. “És un privilegi immens actuar a Peralada i fer-ho amb aquest equip. Hauria de ser jo qui pagués per cantar aquí”, va assegurar el baix Luiz Ottavio Faria, opinió compartida per la resta de cantants. El reconegut Leo Nucci, que ja  va debutar-hi el 1977 i és considerat un dels grans barítons italians, ha centrat la seva carrera en Verdi. A Peralada es posarà en el paper del Conte di Luna, sent un dels grans atractius d’aquesta versió de concert, junt amb la parella protagonista, el tenor ucraïnès Misha Didyk en el paper de Manrico i de la soprano Angela Meade com a Leonora, guanyadora l’any 2007 de la Metropolitan Opera Council i amb una important carrera des d’aleshores. El repartiment es completa, a més, de les veus de Júlia Farrés, Vicenç Esteve Madrid, Marc Rendón i Germán de la Riva, amb la mezzosoprano Marianne Cornetti, ja coneguda a Barcelona per la seva recent participació en la producció d’Adriana Lecouvreur com a princesa de Bouillon al Gran Teatre del Liceu.

Oriol Aguilà, president del Festival Castell de Peralada, va parlar sobre la decisió de realitzar aquesta òpera en versió de concert: “Quan vam programar Il trovatore, va ser perquè Nabucco ens va donar un èxit enorme l’any passat en la celebració dels 25 anys del Festival i, entroncant amb l’Any Verdi el 2013, volem repetir i continuarem amb el format d’òpera en concert en properes edicions”. A més, tot l’equip artístic d’aquest Il trovatore va coincidir en la necessitat d’apostar més per aquest format de concert, en què, asseguren, es recupera tota la importància de la música gràcies al fet que “tota l’energia surt de la veu i la paraula”, com va dir Rizzi. “Quan es gasten milions d’euros en una òpera escenificada, què hem fet pel compositor, per l’obra, per la música? En temps de crisi cal lluitar per la cultura i no contra ella”, declarava sobre el cas, Leo Nucci.

Tot i que la programació va començar amb l’actuació de Serrat i Sabina amb la seva gira “Dos pájaros contraatacan”, Il trovatore de Verdi suposa la inauguració oficial del Festival amb aquesta versió de concert que tindrà lloc a l’Auditori del Parc del Castell demà 20 de juliol a les 22 hores.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter