Subscriu-te

El pianista rus Evgeny Konnov, guanyador indiscutible del 64è Concurs Maria Canals

 

Un instant de l’actuació de Evgeny Konnov, guanyador del primer premi. © Oliver Adell

64è CONCURS INTERNACIONAL DE MÚSICA MARIA CANALS. Prova final. Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). Manel Valdivieso, director. Finalistes: Luke Jones, Alexev Sychev i Evgeny Konnov. Concert per a piano núm. 1 de P. I. Txaikovski. PALAU DE LA MÚSICA. 22 DE MARÇ DE 2018.

Per Lluís Trullén

Un nom propi va marcar la final del 64è Concurs Internacional de Música Maria Canals. El pianista rus Evgeny Konnov va proclamar-se’n guanyador amb una interpretació brillant i personal del Concert per a piano núm. 1 de Txaikovski. Konnov va acaparar tots els guardons: primer premi de 25.000 euros atorgat per la Fundació Jesús Serra, Premi Palau que li permet oferir un recital en solitari a la Sala de Concerts del Palau, premi del públic, premi del jurat de les escoles de música i el premi concedit pels músics de la JONC. El pianista britànic Luke Jones va assolir el segon premi de 10.000 euros concedit per la Fundació Carulla i, finalment, Alexev Sychev va ser guardonat amb un premi de 6.000 euros atorgat per Montserrat Isern de Coromina.

Tres grans pianistes accedien després de quatre proves eliminatòries a la final i cadascun d’ells va mostrar al públic del Palau les seves facultats com a intèrprets. Tots ells, tal com va succeir fa tres edicions, com va recordar el presentador Albert Torrens, van optar per la interpretació del Concert per a piano núm. 1 de Txaikovski, una de les obres més brillants i exigents del repertori concertant. Acompanyats per la JONC, dirigida per Manel Valdivieso, el pianista Luke Jones –de 22 anys– va ser el primer d’actuar davant d’un Palau que presentava una gran entrada. Una versió poc espectacular i amb algun que altre descuit tècnic va privar a aquest pianista, que havia realitzat unes proves prèvies meritòries, la possibilitat d’accedir al primer premi. Refinat, líric, però optant per una versió massa conservadora del Concert. Un pianista a qui de ben segur se li presenta, per la seva joventut, un gran futur com a intèrpret.

Seguidament va ser el torn d’Alexev Sychev, de 29 anys i que ja ha interpretat en altres ocasions aquesta obra en concert; va copsar més l’essència de l’obra. Tècnicament més consolidat, amb aspectes interpretatius que denotaven un gran gust per la musicalitat, amb sonoritats més àmplies i més valentia en els complexos passatges del segon moviment; tot plegat deixava entreveure un pianista de qualitats indiscutibles. La JONC, sota la batuta de Manel Valdivieso, va realitzar un treball esplèndid: cohesionada, oferint un joc de colors que els pianistes podien emprar per mantenir-hi uns diàlegs atractius i desplegar així tot el seu ventall d’indubtables capacitats interpretatives.

Els membres del jurat amb els tres guanyadors, a l’escenari del Palau de la Música Catalana. © Oliver Adell

Amb Evgeny Konnov –de 25 anys– la final va fer un gir qualitatiu definitiu. Les sonoritats decidides i àmplies, la gradació de les sonoritats per passar de pianissimi a uns fortissimi apassionats i vehements, els constants diàlegs amb l’orquestra… Un pianista capaç d’enlluernar amb una tècnica desbordant; nítid, ràpid, precís amb el pedal i coneixedor a bastament de l’obra que portava entre mans. Una versió romàntica i apassionada, amb un toc personal que portava a l’extrem els piani i els forte, i que ja es tractés d’octaves, de salts, de ràpids articulats o d’atacs dels acords, la seva precisió tècnica era absoluta. No hi ha dubte que Konnov –com ho demostra la resposta del púbic i l’obtenció de tots els premis possibles– és un dels més destacats guanyadors dels Maria Canals de les darreres edicions i que si segueix així té davant seu un futur artístic poc més que assegurat. Amb tots els membres del jurat internacional –presidit, com ja és habitual, per Carlos Cebro– dalt de l’escenari i després de l’anunci dels diferents premis, Konnov va oferir el complexíssim Estudi transcendental núm. 4, “Mazeppa” de Franz Liszt, obra amb la qual ja va enlluernar a les semifinals. Un merescut guanyador de qui caldrà seguir els passos en un futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter