Subscriu-te

Estrena d’Albert Guinovart a la catedral de Barcelona

COR DE CAMBRA FRANCESC VALLS. Cor de la Catedral de Barcelona. Director: Pere Lluís Biosca. Segones vespres del diumenge I d’Advent. Dixit Dominus d’Albert Guinovart (estrena absoluta). CATEDRAL DE BARCELONA. 2 DE DESEMBRE DE 2018.

L’ofici de vespres del primer diumenge d’Advent que es va oferir al Cor de la Catedral de Barcelona va comptar enguany amb l’estrena de Dixit Dominus d’Albert Guinovart. El Cor de Cambra Francesc Valls, creat amb el propòsit de fomentar la composició de música religiosa i dirigit per Pere Lluís Biosca, va demanar recentment al compositor barceloní la creació d’una obra per a cor sol sobre les paraules del salm “Dixit Dominus”. Incorporar la polifonia a les vespres, tal com va fer el novembre del 2017 Carles Prat amb el salm “In exitu Isarël de Aegypto”, enriqueix el repertori del Cor, a més de seguir una tradició que es remunta a molts segles enrere.

Des de l’edat mitjana el text llatí Dixit Dominus té un lloc reservat en la litúrgia de les vespres del diumenge. La necessitat dels diversos temples de requerir música per a aquest salm 110 per poder interpretar en diferents funcions religioses explica que, bé els propis mestres de capella, bé molts compositors (entre ells Vivaldi, Händel, Mozart…) hagin rebut encàrrecs al llarg dels anys per musicar aquests versos. I així, seguint aquesta tradició, enguany Albert Guinovart –compositor que ha escrit tantíssimes melodies per a la veu, però en comptades ocasions per a cor a cappella– va rebre l’encàrrec.

La catedral poc abans de les vuit del vespre veia com alguns feligresos abandonaven el temple després de la celebració de la missa i d’altres s’hi unien per escoltar des del Cor de la Catedral les vespres en les veus del Cor Francesc Valls. Enmig d’un gran silenci i solemnitat van entrar arquebisbes i diaques, i la música que acompanyava l’entrada, Domine ad adjuvandum de Francesc Valls, va sonar majestuosa en les veus del Cor. L’acte litúrgic d’aquest primer diumenge d’Advent incorporava música polifònica de Tomás Luis de Victoria, Prats, Guinovart i el Magnificat d’Arvo Pärt, que s’intercalava amb el cant monòdic de les antífones gregorianes procedents dels Antifonaris del temps, de la Missa i de l’Ofici de la Catedral de Barcelona i amb el bellíssim Càntic de Maria de l’Antifonari de l’Ofici Diví, acompanyant les pregàries i lectures pròpies de l’acte religiós. El recolliment, la serenitat, la puresa de les veus del Cor, que canten amb una afinació pulcra, van portar moments musicals realment bellíssims, entre els quals prenia una dimensió especial el Dixit Dominus d’Albert Guinovart.

Música escrita a quatre veus, amb una part central reservada a la soprano, i amb unes harmonies inconfusibles pròpies de l’estil del compositor, base de l’acompanyament d’un discurs melòdic traçat segons una òrbita tonal, atorgaven no només un aire nou a la música de les vespres, sinó que seguia la tradició de ser un encàrrec encomanat a un compositor. Música d’un color tal que, emmarcada entre les antífones gregorianes, suposava un gran contrast i hi atorgava, però, una bellesa lírica inqüestionable. El propi compositor ens comentava l’emoció que li suposava escoltar aquesta nova obra –que podrà ser escoltada novament l’any vinent en un concert a càrrec del propi Cor de Cambra– en el marc de la catedral de Barcelona. Una gran benvinguda musical per al temps de l’Advent i una constatació del magnífic treball que el Cor Francesc Valls està duent a terme.

Imatge destacada: un instant del concert (foto obtinguda a www.facebook.com/CorCambraFrancescValls)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter