Subscriu-te

La naturalitat i sensibilitat de Coloma Bertran

Nocturns i diamants
Coloma Bertran
Segell Microscopi, 2020

La violinista Coloma Bertran (Vic, 1983), llicenciada en interpretació de violí clàssic per l’ESMUC (2008) i graduada en jazz i músiques improvisades pel Centre Des Musiques Didier Lockwood de París (2012), ja és, amb 37 anys, una veterana dels escenaris a casa nostra. Ha col·laborat amb formacions tant de la clàssica –Orquestra de Cambra Terrassa 48–, de cordes del món com del jazz –Eclectic Colours Orchestra. Així mateix, ha compartit projecte i escenaris amb noms destacats del panorama musical català, de la categoria de Pep Sala, Obeses, Kiko Veneno, Sabor de Gràcia, Sanjosex i Carles Belda en el projecte Càntut, Fundación Tony Manero o La Carrau.

Aquest any 2020, en concret el mes d’abril passat, va veure la llum Nocturns i diamants (Segell Microscopi, 2020), el seu primer treball discogràfic en solitari. Després d’uns concerts en petit format aquest estiu conjuntament amb la cantant osonenca Ju, la posada en escena del projecte va ser el 18 d’octubre passat a la Fira de la Mediterrània de Manresa, al Teatre del Conservatori.

Nocturns i diamants neix durant i per la maternitat. Segons el que ha confessat la mateixa Coloma Bertran, aquest disc ha estat i és una creació purament nocturna, en solitud, aprofitant les estones que les seves filles dormien i, per tant, disposava de l’estat i la tranquil·litat necessària per poder compondre.

A partir del so del violí que marca la pauta principal de les composicions amb pizzicato i experimentant amb pedals d’efecte i loops, Nocturns i diamants és un treball de tretze temes, quaranta-cinc minuts de durada, que inclou composicions i improvisacions per a violí sol i poemes musicats de dos poetes osonencs –Jaume Coll i Víctor Sunyol– i una adaptació del tema Homenatge a Teresa d’Ovidi Montllor amb la col·laboració de Sanjosex.

A part de Sanjosex, per als poemes musicats Coloma Bertran s’ha acompanyat de col·legues de professió, amb la gran majoria dels quals ha col·laborat anteriorment als seus projectes corresponents. Són Arnau Tordera, Ju, Carles Belda, Guillem Soler o Dia Sañé. Així mateix, per a la Cançó de bressol (tema que clou el disc), Coloma Bertran debuta treballant amb l’emotiva i sensible veu de Gemma Humet.

La música de Coloma Bertran desprèn en tot moment un aspecte clau en el món musical: sensibilitat. Aquest fet, sumat a una naturalitat simple però autèntica, fa que Nocturns i diamants, tot i tenir alguns moments de molta inspiració, no la mantingui al llarg de tot el disc. Mereixen menció especial els temes , juntament amb Ju, i la instrumental Fiona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter