Subscriu-te

MazikDuo. Jewish life. Portraits of the past

Jewish life. Portraits of the past
MazikDuo (Tolo Genestar, clarinet, Marc Sumsi, piano)
Temps Record. 1 CD.

L’inconfusible aroma de la música jueva és el fil conductor escollit pel clarinetista Tolo Genestar i el pianista Marc Sumsi per al seu primer treball discogràfic conjunt i, més enllà d’això, el primer projecte personal de MazikDuo, que es presenta d’aquesta manera en societat com a duet d’instrumentistes i com a marca de prestigi.

Jewish life, portraits of the past (Vida jueva, retrats del passat) és el títol d’aquest àlbum publicat pel segell Temps Record que inclou una selecció de temes de Béla Kovács, Ernest Bloch, Olivier Messiaen, Mieczyslaw Weinberg, Marcel Saurer i Paul Schoenfield. Els mateixos intèrprets destaquen que, a pesar que la tradició jueva es remunta més de vint-i-cinc segles enrere, totes aquestes obres van ser escrites en un lapse de temps inferior al segle –entre el 1924 i el 2011– i que dos terços d’aquests compositors van ser víctimes de guerres i situacions de conflicte.

Potser per això pot sorprendre, doncs, com aquests dos joves músics, nascuts tots dos el 1991, Genestar a Menorca i Sumsi a Terrassa, saben extreure tota la riquesa continguda en aquestes partitures i recrear les vivències, tant positives com negatives, que recullen. I és que la història de la comunitat jueva contemporània està feta de tot tipus d’esdeveniments, des dels moments més durs fins als més distesos o, com els agrada dir al mateixos artistes, de rialles i de plors.

En termes musicals, la tradició culta i el klezmer serien els equivalents a aquests dos extrems oposats: la primera, per englobar les obres de Messiaen –el moviment per a clarinet sol del Quartet per a la fi dels temps– i la Sonata de Weinberg, escrites en plena Segona Guerra Mundial i postguerra, respectivament; la segona, com a gènere festiu més popular on s’inscriuen Schoenfield, Béla Kovács –el cèlebre Sholem Aleckhem, rov Feidman! del qual molts reconeixeran la melodia–, Bloch i Saurer.

Aquesta és, doncs, la carta de presentació de dos músics, ambdós titulats al Conservatori Superior del Liceu i amb diversos reconeixements nacionals i internacionals, amants de la feina ben feta. Tolo Genestar va quedar seduït per aquesta música durant els seus anys d’estudiant a Niça amb Michel Lethiec. Benvinguda, doncs, aquella llavor que el jove clarinetista, amb l’ajut del seu amic Marc Sumsi –la complicitat es tradueix en art– ha cuidat i fet créixer fins a convertir-la en un disc que és més que això: un producte cultural d’elevat valor musicològic i interès històric i social, en el qual ha confiat el segell Temps Records i que ha merescut el suport institucional de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Albert Torrens

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter