Subscriu-te

Nadales Arreu: Banda Municipal de Barcelona i Coral Cantiga

Obres de Salvador Brotons, Manuel Oltra, Juan Alfonso, David León i Joan Casas. Banda Municipal de Barcelona. Coral Cantiga. Ulrike Haller, soprano; Jordi Ricart, baríton. Dir.: Salvador Brotons. Columna Música, 2018

Els concerts de Nadal que celebren la majoria d’entitats musicals a les principals ciutats del món són gairebé de cita obligada pels volts d’aquestes festes. I una de les agrupacions musicals més antigues de la ciutat de Barcelona ens ofereix ara un disc que conté tots els elements principals per gaudir-ne musicalment: nadales d’arreu, una formació com la Banda que es mostra en un bon moment de forma i uns solistes i la Coral Cantiga que ens aproparan al punt sens dubte més entranyable d’aquesta música.

El disc conté obres de cinc compositors escrites entre els anys 1982 i 2017, compostes a partir de les nadales més populars i que tothom coneix. Algunes les sentirem repetides, però tractades sempre des del punt de vista personal de cada compositor. Resulta interessant veure l’enginy de cadascun per oferir-nos algunes d’aquestes nadales des d’un nou prisma, on cada una és tractada de manera individual i sotmesa a diferents situacions, les quals, combinades amb la resta mitjançant passatges orquestrals de gran varietat tímbrica, aconsegueixen crear una obra amb una unitat estructural i una personalitat pròpia.

Nadales catalanes, op. 76 de Salvador Brotons elabora temàticament una obra que inclou fins a vuit cançons, tot arribant a un punt on l’enginy del compositor fa brollar tres nadales conjuntament: El desembre congelat, El noi de la mare i A Betlem me’n vull anar, amb un final esplendorós en què encara sorgeix el motiu de la Santa Espina. Sens dubte el compositor barceloní sap explotar les possibilitats coloristes de la banda i el cor en una obra de gran fluïdesa. Al seu costat, les dues obres de Manuel Oltra –un dels grans compositors clàssics que ha donat el país– van ser escrites en versió original per a cor i cobla i posteriorment instrumentades per a banda a càrrec de Jordi León. De fet, a la suite Nadales arreu de Manuel Oltra –on sorgeixen dotze nadales d’arreu del món sense solució de continuïtat ben interessant, també compta amb instruments tradicionals catalans, amb un emocionant Cant dels ocells introduït amb tenora. Una glossa de Santa Nit del mateix autor, la suite Nadalenca de Joan Alfonso –dedicada a la Banda Municipal l’any 1982–, Càntics nadalencs, op. 33 de David León Fioravanti –que juga amb motius de sis nadales d’arreu– i Nadales íntimes de Joan Casas tanquen un enregistrament per degustar i viure les festes de Nadal amb plenitud. Un producte tan entranyable com recomanable.

 

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter