Subscriu-te

Paul Badura-Skoda i Jörg Demus analitzen les ‘Sonates’ de Beethoven

Paul Badura-Skoda i Jörg Demus:
Las sonatas para piano de ludwig van beethoven
194 pàgines

Editorial Arpegio, Barcelona, 2019

El 1970, arran de la commemoració del segon centenari del naixement de Ludwig van Beethoven, dos grans pianistes vienesos, Paul Badura-Skoda i Jörg Demus, van publicar un llibre divulgatiu de gran interès –Les ‘Sonates per a piano’ de Ludwig van Beethoven (Editorial F. A. Brockhaus de Wiesbaden), amb comentaris analítics, biogràfics i de context sobre el catàleg complet de les 32 Sonates per a piano del genial compositor alemany. Des de la seva impagable experiència com a intèrprets –Beethoven va ser un dels seus compositors de capçalera–, i escrita amb esperit didàctic i una claredat meridiana en les anàlisis de les partitures, l’obra manté vigència mig segle després de ser publicada. Per això, l’encerta de ple l’Editorial Arpegio publicant l’edició espanyola d’una monografia que continua sent una molt útil aproximació al cor del pianisme beethovenià.

L’edició, molt cuidada, rescata la traducció a l’espanyol que Manuel Capdevila Font, apassionat divulgador musical, en va fer el 1970 per servir com a notes al programa de mà del cicle amb les 32 Sonates que Badura-Skoda i Demus van protagonitzar al Palau de la Música Catalana, en el marc de l’enyorat Festival Internacional de Música de Barcelona, llavors organitzat per Juventudes Musicales de España. Capdevila va col·laborar durant dècades amb aquesta institució, en qualitat de secretari i programador, i va mantenir una estreta amistat amb els dos savis pianistes vienesos; ho destaca amb encert el musicògraf i historiador de l’art Albert Ferrer i Flamarich en un pròleg notable que proporciona al lector moltes claus per endinsar-se en la millor bibliografia del corpus pianístic de Beethoven.

L’edició, amb el text revisat i corregit per Germán Labrador, inclou exemples musicals i il·lustracions que enriqueixen la lectura dels articles, que perfilen els trets musicals de cada sonata i també el seu alè poètic; hi preval l’òptica de l’intèrpret, la qual cosa augmenta l’emoció de molts comentaris que conviden a escoltar immediatament cada peça. I aquest equilibri entre el rigor de l’anàlisi i la passió comunicativa de l’intèrpret afegeix un encant especial a un llibre que, a més d’ampliar la bibliografia en castellà sobre Beethoven, serveix de sincer homenatge a dos grans pianistes i amics que, amb pocs mesos de diferència, van morir el 2019 a la seva estimada Viena.

Imatge destacada: Paul Badura-Skoda i Jörg Demus al piano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter