Subscriu-te

Trio d’alçada

© www.facebook.com/giuliavallefanpage
© www.facebook.com/giuliavallefanpage

GIULIA VALLE TRIO. SALA ARTTE, BARCELONA. 17 D’ABRIL DE 2015.

Per Xavier Villanueva

La Giulia Valle és una de les músics residents a Barcelona més especials del panorama actual. Tot i que ja fa uns quants anys que passeja les seves composicions en diferents formats, des de fa un temps s’ha centrat en el trio que forma juntament amb David Xirgu i Marco Mezquida. Escenificades amb contrabaix, bateria i piano, les peces es presenten ara més despullades, tot potenciant la claredat en el diàleg entre els tres instruments que configuraven la base rítmica del quintet anterior (Giulia Valle Group). Ja ho diu David Xirgu quan es refereix al trio de contrabaix, piano i bateria com la mínima expressió musical en la qual hi és tot. A vegades “menys” és “més”, i això és del que vam poder gaudir els presents divendres passat al directe del trio a la Sala Artte de Barcelona.

Així com la música en si mateixa és important, el lloc on s’esdevé la performance també té un valor propi. És el cas de la Sala Artte, un punt de trobada relativament nou a la Ciutat Comtal que aposta per una programació variada d’alta qualitat dins un espai físic més que confortable que fa créixer les activitats que s’hi poden viure a l’interior. I tot això amb entrades econòmicament assequibles!

Amb aquestes premisses, el directe del Giulia Valle Trio de divendres passat tenia a priori tots els ingredients per quallar en una gran festa musical, que és el que va acabar sent fonamentalment. Van començar amb tres temes encadenats ja presents en el repertori del quintet, reformulats per ser tocats en trio: Opening, Free i Break a Loop. Després d’una petita parada per a les presentacions, repertori nou escrit específicament per a aquest format. Primer Llueve, una balada intimista i intensa plena d’espais que equilibrava les dinàmiques de les primeres composicions en sonar més mogudes i sorolloses, en el bon sentit de la paraula. Després, Reggaetown, una espècie de reggaeton evolucionat com a mostra que la complexitat no ha d’estar necessàriament renyida amb la proximitat, un tema ja interpretat en algunes ocasions en format de sextet amb la trompeta de David Pastor acompanyant el Giulia Valle Group. Va seguir Capitan Courage, una peça tranquil·la i a estones inquietant que rep el nom d’un personatge de conte infantil en homenatge al fill de Martí Serra, el saxo tenor i soprano del quintet. I abans d’acabar, Lucy, un altre tema nou escrit específicament per al trio, que va deixar molt bon gust de boca i aquella sensació que un té en els bons concerts, quan sembla que no pot ser que ja hagi passat més d’una hora i sigui temps d’anar plegant.

Amb el públic lliurat, el bis va consistir en la Chacarera búlgara, una peça ja enregistrada amb el quintet en el disc Danza imprevista (Freshsound Records, 2007) i revisitada per a l’ocasió en clau de trio. La chacarera és una dansa tradicional del folklore argentí, molt potent rítmicament, que permet molta llibertat en les improvisacions, i que fa que cada vegada que és tocada pugui sonar de manera prou diferent en funció de l’estat dels músics. Aquesta és una de les raons per les quals sol ser interpretada als finals dels directes de la Giulia Valle. Així, amb un somriure als llavis, els tres músics van acabar interactuant conscients de la gran connexió que s’estava establint, tònica predominant de la nit.

En resum, gran vetllada musical d’una de les formacions amb més present i futur d’aquestes terres. D’aquestes terres i de les de més enllà, perquè tots tres músics tenen prevista una gira pels Estats Units i el Canadà aquest estiu amb parades a sales tan mítiques com la Blue Note de Nova York o el San Francisco Jazz Center. Un tour que acabarà produint finalment un enregistrament del repertori actual en el directe de San Francisco que des d’aquí esperem amb moltes ganes.

Diu la Giulia Valle que actualment el trio “es la niñita de mis ojos”. Als meus ulls és una de les experiències musicals més completes de què un pot gaudir actualment a casa nostra. Si en voleu una prova, no us perdeu el punt de partida de l’esmentada gira americana, el directe programat al Jamboree el proper 5 de juny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter