Subscriu-te

Un Mozart d’alta volada a les mans d’Alba Ventura

Mozart. Piano Sonatas
Alba Ventura, piano
Mozart: Sonates KV 545, 280, 311, 283, 279 i 331
Aglae Música, 2019 (2 CD

 

El primer doble àlbum de la integral que la pianista Alba Ventura dedica a les Sonates per a piano de Mozart ha recollit sis pàgines del corpus pianístic del compositor salzburguès. Sense seguir un ordre cronològic en l’elecció de les obres, la pianista catalana ha optat per confegir una primera entrega que s’inicia amb la celebèrrima Sonata en Do major –la mal anomenada “Fàcil”– i que es clou amb la Sonata en La major, que culmina amb el cèlebre moviment alla turca.

I d’Alba Ventura sempre emana una empremta inesborrable en la manera de tocar, en l’atac precís de les notes i en la concepció musical de les obres que ve donada per la influència amb què la gran Alícia de Larrocha o, el que és el mateix, el segell identitari de l’Acadèmia Marshall la va marcar des dels inicis. Molts en escoltar el Mozart ofert per Alba Ventura recordarem aquella nitidesa cristal·lina de la gran Alícia de Larrocha, aquella precisió en què la pulsació, el control del pes del braç, l’atac dels acords, el domini del pedal… són mitjans, tots, per fer emergir una música que en el cas de Mozart obliga qui la interpreta a no poder refugiar-se en grans estructures harmòniques o de virtuosisme desbocat.

Alba Ventura ens presenta un Mozart pur, diàfan, de qualitat estilística immillorable, embolcallat de l’elegància clàssica més pura i amb una lògica en l’elecció dels tempi i en la realització de les diferents fluctuacions de les dinàmiques que semblen voler mantenir un cànon auri en la proporció musical. Un Mozart que no s’amaga amb falsos efectes, amb concessions gratuïtes. A tall d’exemple, el seu magistral pas en les variacions de la Sonata en La major –una delícia– o la naturalitat que desprèn en una versió sublim del primer moviment de la Sonata KV 311. No hi ha espai per a l’especulació; tot emergeix amb un ordre perfecte i fa que les Sonates KV 279 i 280 rebin un tractament sensacional. Aquest és un enregistrament efectuat al Petit Palau l’any passat que farà les delícies dels mozartians de pro i que esdevindrà un nou reclam per als seguidors de la pianista barcelonina, que s’afegeix a la seva gravació del 2016 també per a Aglae, dedicada en aquella ocasió a diferents Estudis de piano.

Imatge destacada: Alba Ventura. © Ricardo Ríos Visual Art

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter