Subscriu-te

Un trombó amb molts amics

Joan Chamorro - Remembering Toni Belenguer | Enderrock.catRemembering Toni Belenguer
Joan Chamorro & friends
Jazz to Jazz-Temps Record, 2022

El malaguanyat Toni Belenguer (1975-2020) va ser un prestigiós trombonista valencià de jazz que va sovintejar als escenaris barcelonins, en moltes ocasions amb el saxofonista, contrabaixista i director Joan Chamorro.

Chamorro és un artista prolífic que condueix amb èxit l’Escola de Jazz de Sant Andreu i la corresponent big band, a més d’apadrinar els nous discos que enregistren els seus alumnes més destacats, com ara els trompetistes Andrea Motis i Joan Mar Sauqué, la trombonista Rita Payés o la saxofonista i violinista Elia Bastida, en alguns dels quals va participar el mateix Belenguer.

Ara el destí ha tornat a ajuntar ambdós noms, però no per tocar plegats, sinó perquè Chamorro reti homenatge al músic desaparegut gràcies a un concert realitzat el 4 de setembre de 2021, en el marc del Jazzing Festival de Barcelona, que organitza la mateixa escola santandreuenca, on es van trobar un bon grapat d’amics amb ganes de recordar el trombonista. Recentment l’enregistrament d’aquella actuació ha aparegut en forma de CD.

El disc presenta una formació de big band gairebé sempre dirigida per Chamorro –que també hi exerceix com a contrabaixista–, per la qual van desfilant unes quantes desenes de músics, entre ells tres persones prou importants en la trajectòria de Belenguer, com ara els saxofonistes Perico Sambeat i Francisco Blanco “Latino” i el trombonista Carlos Martín. Entre la resta de la banda també figuren els esmentats Motis, Mar Sauqué, Payès i Bastida –la primera i l’última també hi canten–, així com altres destacats membres de l’escena jazzística catalana, com el guitarrista Joan Traver, les saxofonistes Eva Fernández i Alba Esteban, la trompetista Alba Armengou o el pianista Marc Martín.

Pel que fa al repertori seleccionat, es tracta d’un conjunt de peces de jazz més aviat clàssic, en bona mesura estàndards signats per figures com George Gershiwn, Jimmy van Heusen, Bernice Petkere –l’única dama del lot–, Romberg & Hammerstein, Gerry Mulligan, J. J. Johnson i el duet brasiler format per Vinicius de Moraes i Baden Powell, de qui interpreten Samba em preludio. La gravació també inclou un tema de Toni Beleneguer, Densificación por fuga, i, per acabar, un fragment d’un assaig realitzat el 2008 per Chamorro i el trombonista traspassat, sense secció rítmica, sobre el Motel de Mulligan.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter