Subscriu-te

Xiaolu Zang guanya la 69 edició del Concurs Maria Canals

CONCURS MARIA CANALS. Prova final de la 69a edició. Uladzislau Khandohi, Chun Lam U, Xiaolu Zang. Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Manel Valdivieso, director. PALAU DE LA MÚSICA. 20 DE MARÇ DE 2024.

La 69a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals ha tingut enguany com a guanyador Xiaolu Zang. En una final seguida com sempre per un nombrós públic que omplia el Palau, el pianista xinès, de vint-i-quatre anys, es va imposar al bielorús de vint-i-dos anys Uladzislau Khandohi, segon classificat, que va obtenir el Premi Fundació Carulla, dotat amb 10.000 euros, i a Chun Lam U de Hong Kong, de vint-i-un anys, que va rebre el Premi Maria Canals, recompensat amb 6.000 euros.

Xiaolu Zang, ja premiat anteriorment en nombrosos concursos internacionals i convidat a diferents festivals d’àmbit internacional, va oferir una versió molt personal i brillant del Concert per a piano núm. 1 de Txaikovski. Zang posseeix un pianisme amb aspectes comuns amb el dels altres dos concursants: tècnica infal·lible, sòlida en tots els àmbits pianístics (octaves, salts, articulació, ús del pedal, legato ben definit). Zang, però, atorga a la interpretació una personalitat pròpia i cerca uns riscos estilístics de gran valentia i vistositat sense defugir els cànons propis de l’obra. Si Uladzislau Khandohi, que també va optar com a obra per a la final pel Concert núm. 1 de Txaikovski, va oferir-ne una versió impecable, escolàstica, tot exposant unes facultats tècniques immillorables, la versió de Zang pujava un graó més: l’amplitud de les dinàmiques, la claredat dels seus pianissimi, la rotunditat amb què va afrontar el darrer passatge d’octaves i el mesurat rubato amb què va dotar el seu fraseig, de contrastos i efectes de bellíssima factura, esdevenien uns aspectes diferencials.

Cal fer esment que Zang va obtenir el segon lloc al Concurs Paloma O’Shea de Santander l’any 2022, una edició que va guanyar el ja famós Jaeden Izik-Dzurko. Com el gran pianista canadenc aquell 2022, Zang es va fer mereixedor del Premi del Públic, així com del Premi del Palau de la Música, que li permetrà oferir un recital de piano a la sala modernista. De la final, cal destacar la versió que el pianista Chun Lam U va oferir del Concert per a piano núm. 3 de Rakhmàninov. No hi ha dubte que aquest pianista de Hong Kong, gràcies a la seva gosadia interpretativa, colors obtinguts, versatilitat tècnica i una musicalitat exquisida, tindrà un recorregut brillant al panorama internacional.

L’acte, impecablement presentat per Judit Jordana, va tenir un any més la JONC, dirigida pel seu titular, Manel Valdivieso, com a gran protagonista. Bon treball de l’orquestra, en què aquests joves músics van saber oferir un gran acompanyament als tres aspirants al títol.

L’edició d’enguany ha convertit Xiaolu Zang en just mereixedor del Premi Fundació Occident, dotat amb 25.000 euros i quatre concerts remunerats a les temporades estables de les orquestres simfòniques de Madrid, Sevilla, Bilbao i Tenerife. Sens dubte, ha estat una edició que ha deixat un guanyador de talent musical inqüestionable.

Imatge destacada: (c) Oliver Adell / Concurs Maria Canals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter