Subscriu-te

El Festival de la Porta Ferrada 2013 presenta una vintena de propostes amb noves línies d’activitat i projecció

El pianista Aleksei Volodin. © Photo@andrea
El pianista Aleksei Volodin. © Photo@andrea

El pianista Aleksei Volodin hi interpretarà Beethoven, Chopin i Rakhmàninov

La 51a edició del Festival Internacional de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols inicia aquest any una nova trajectòria amb la voluntat de ser fidel als seus orígens i alhora impulsar noves línies d’activitat i projecció exterior de la ciutat i el seu entorn. Enguany el Festival és gestionat per l’empresa cultural gironina Bitó Produccions, en col·laboració amb lʼAjuntament de Sant Feliu de Guíxols, que n’ha elaborat la programació amb Albert Mallol, director artístic del Festival. Així, aquest edició sʼentén de transició cap al que vol ser el Festival en el futur, tot apostant per la professionalització de lʼequip, la vinculació amb la ciutat i la personalitat pròpia i diferenciada en lʼecosistema dels festivals dʼestiu.

El pianista Josep Ribera
El pianista Josep Ribera

El Festival –el més antic dels que se celebren a Catalunya– tindrà lloc del 19 de juliol al 17 d’agost i oferirà una programació variada de música i arts escèniques per a tots els públics, amb vint-i-una propostes de música (clàssica, jazz, pop, cançó d’autor i flamenc), dansa i teatre. Les actuacions es duran a terme en vuit espais de la localitat i tindrà una avançada destacada el dia 5 de juliol, al Teatre Auditori Narcís Masferrer, amb l’actuació del reconegut pianista ganxó (nascut a Sant Feliu de Guíxols) i resident a Copenhaguen, Josep Ribera –professor emèrit de la Royal Danish Academy of Music. Josep Ribera, que va oferir l’últim concert a Catalunya l’any 1954, interpretarà en el seu recital obres de Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Ravel.

La música clàssica tindrà el seu espai al cicle Música a la Ciutat, amb el qual el Festival proposa enguany descobrir o redescobrir de manera gratuïta espais emblemàtics de Sant Feliu, com l’Espai Carmen Thyssen, la plaça del Mercat o els patis de les cases Traschler i Nadal-Udaeta. La Simfònic Wind Ensemble, amb el seu concert simfònic de vent a la plaça del Mercat i el seu repertori per a quintet de metall a la Casa Traschler seran les primeres propostes del cicle. Continuarà amb l’actuació del duet de música cubana Frontela & Carbó; serà a l’Escola de Música, amb un concert per a piano i percussió a partir de compositors llatins. Per la seva banda, el trio format per Anna Sánchez, Cristina Pujol i David Morata interpretaran les suites i partites de Bach a l’Espai Carmen Thyssen, i el col·lectiu Ensemble Athenea presentarà a la Casa Nadal-Udaeta un repertori basat en les històries més íntimes de Mozart.

També l’església del monestir acollirà dos concerts de clàssica, un amb el Quartet Casals, el 8 d’agost –amb un programa basat en obres de Boccherini, Haydn, Turina i Xostakóvitx–, i l’altre, el 14 d’agost, amb el pianista Aleksei Volodin, amb un repertori d’obres de Beethoven, Chopin i Rakhmàninov.

‘Carmen’. © Javier del Real
‘Carmen’. © Javier del Real

El flamenc serà present a Sant Feliu de Guíxols amb la companyia de dansa d’Antonio Gades –amb una revisió de Carmen, coreografia que gairebé 30 anys després de la seva creació continua impactant– a l’Espai Port el 17 d’agost; i dos recitals també a l’Espai Port: el 19 de juliol amb el cantaor Diego el Cigala –que presentarà el seu nou disc Romance de la luna Tucumana– i el 26 de juliol amb el nou flamenc andalús de Niña Pastori.

El pop català serà representat pels Manel –que acaben de publicar el seu tercer treball: Atletes, baixin de l’escenari, que ja és disc d’or– el 5 d’agost a l’Espai Port; per la seva banda, La Pegatina presentarà l’11 d’agost el seu nou treball Eureka!

Al Jarreau oferirà el 6 d’agost l’únic recital a Catalunya
Al Jarreau oferirà el 6 d’agost l’únic recital a Catalunya

El mític cantant de jazz Al Jarreau oferirà el 6 d’agost el seu únic recital a Catalunya; i l’endemà, 7 d’agost, serà el torn de l’Orquestra Buena Vista Social Club, que redescobrirà el llegat del son i la música tradicional de l’illa caribenya amb dos acompanyants de luxe, Omara Portuondo i Eliades Ochoa.

El  15 d’agost, a l’Espai Port, el grup The American Spiritual Ensemble –que ha actuat per a audiències d’arreu del món amb les seves interpretacions, tant de gospel, òpera, musicals com de jazz– oferirà un programa dedicat a Duke Ellington i comptarà amb la col·laboració de la Barcelona Jazz Orquestra, una big band internacional de Barcelona formada per alguns dels millors especialistes de jazz de Catalunya.

També el cantautor Jorge Drexler oferirà el 10 d’agost l’únic concert a l’Estat espanyol que, acompanyat per la seva banda, presentarà un repertori combinat d’Amar la trama, Mundo abisal i del seu darrer projecte, N. Finalment, els “Concerts per a nadons”, basats en el projecte del pedagog Paulo Lameiro, seran una enriquidora experiència sensorial per a infants fins a 3 anys al Teatre Auditori Narcís Masferrer, el diumenge 21 de juliol.

Tres propostes teatrals completen la programació del Festival de la Porta Ferrada. La primera serà la comèdia musical T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré –una obra dirigida per Elisenda Roca que es podrà veure a l’Espai Port el 20 de juliol–; la comèdia existencial Non Solum, amb Sergi López, el 28 de juliol, al Teatre Auditori Narcís Masferrer; i el 9 d’agost, al mateix teatre, Al llarg del Kurt, un petit esbós sobre Kurt Weill, artista compromès amb l’art del seu temps, amb Vicky Peña i el pianista Jordi Camell.

Més informació i compra d’entrades a: www.portaferrada.com

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter