Subscriu-te
Entrevista

Alba Ventura

“Vull crear un projecte on tothom creixi i surti guanyant”

La pianista barcelonina Alba Ventura, una de les nostres artistes més internacionals, agafa les regnes de l’Acadèmia Marshall on es va formar i que és, al mateix temps, una institució emblemàtica del panorama musical del país.

ALBERT TORRENS: La teva arribada al càrrec coincideix en el temps amb l’inici d’una nova etapa per a l’Acadèmia Marshall en molts aspectes.

ALBA VENTURA: Sí, és cert que el relleu a la Direcció ha estat anunciat una mica més tard del canvi de seu, però queda clar que l’Acadèmia es troba en una època de canvis i aquest n’és un més.

AT: En què consisteix el nou projecte que se t’ha encarregat?

AV: Quan comences una etapa nova en un lloc que fa tant de temps que funciona i que té la seva pròpia manera de fer-ho, el primer que cal és aprendre molt bé quins en són els engranatges. A partir d’aquí, evidentment, jo hi aportaré el meu granet de sorra en diverses coses: hi ha molts aspectes que s’han d’acabar de perfilar, però en general vull que hi hagi més activitats, més classes magistrals… Tinc idees que han d’anar agafant forma, però el primer de tot és aprendre bé com funciona tot allò de bo que l’Acadèmia ja està fent, que és molt.

AT: ¿Us heu marcat un horitzó temporal concret pel que fa a la durada d’aquest nou període?

AV: Ho anirem veient de mica en mica, però en tot cas no vull entrar i canviar les coses de manera sobtada, perquè l’Acadèmia funciona molt bé i té un prestigi que s’ha guanyat a pols durant dècades. Vull pensar que serà una etapa llarga, perquè dissenyar un producte de qualitat no es fa en dos o tres anys, cal una planificació a llarg termini perquè quedi bé. I jo he estat molt en contacte amb l’Acadèmia durant molts anys, però una cosa és anar a fer-hi classes magistrals o concerts i una altra de molt diferent entendre com respira el centre, conèixer-ne tots els professors… Vull crear un projecte on tothom creixi i surti guanyant. Tots aprendrem de tots.

AT: ¿La teva responsabilitat se cenyirà a aspectes artístics i acadèmics o anirà més enllà?

AV: La part de Gerència la seguirà portant la Cintia Matamoros, jo en números no m’hi ficaré perquè no en sé i les decisions que prengui seran parlades i consensuades amb ella. Evidentment, per molt que jo pugui tenir idees artístiques, cal que sàpiga què és possible fer, què no i com es pot gestionar. I això serà una feina d’equip: tinc molt clar que no arribo per manar i prou, sinó per sumar-me a l’equip i, en la mesura que pugui, intentar definir les línies d’actuació de la millor manera possible. Però sense oblidar mai que tenim un equip molt ric, en el qual segueix essent Marta Zabaleta –que n’ha estat la directora els darrers dotze anys– i la necessitem perquè és una peça molt important, així com, sens dubte, Carlota Garriga, que sempre hi ha estat i la necessito molt al meu costat. Serà un feina d’equip i és important tenir-ho clar.

AT: De quina manera compatibilitzaràs aquesta nova obligació amb les que ja tenies fins ara?

AV: Continuaré la meva feina com a professora al Conservatori del Liceu amb els meus alumnes, que són meravellosos i a qui penso seguir cuidant igual. Sempre m’he mantingut en moltes coses alhora: he tingut la meva carrera de concertista, he fet moltes classes magistrals –de les quals, a vegades, s’han derivat alumnes que han vingut al Liceu– i ara, a part de tot això, assumeixo aquest projecte que sé que m’agafarà molt temps, perquè és una responsabilitat molt gran, però m’ho penso organitzar molt bé perquè és una de les coses importants de la meva carrera. Estic molt contenta que pensin que ho puc fer jo i em fa molta il·lusió.

AT: Finalment, quin serà el primer acte on et veurem com a nova directora?

AV: La presentació del nou local, que és una meravella! Està quedant molt bé i ja només hi falta l’última etapa de les obres, que és la corresponent a la sala on hi haurà audicions i concerts. La volem presentar a principi de desembre, amb alguna activitat que organitzaré jo mateixa.

Imatge destacada: (c) Ricardo Ríos Visual Art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter