Subscriu-te

Compositors gironins de música de cobla

Compositors gironins – volums V i VI
Miquel Serra i Bonal i Frederic Sirés Puig
Cobla Ciutat de Girona
Dir.: Jesús Ventura
Fonoteca de Cobla, 2018

Concentrem en aquest escrit el judici sobre dos enregistraments agermanats en origen, en correspondre a la sèrie que, dedicada a compositors gironins de música de cobla, promou la Cobla Ciutat de Girona.

Es tracta d’una iniciativa que dintre de la seva senzillesa té un valor intrínsec remarcable per diverses raons; la primera, per donar a conèixer part d’aquesta massa anònima de vida que durant anys i panys ha creat un magma de culturització –musical i no sols musical–, arreu del país, d’un valor notable. És un món que des de la senzillesa de les capacitats dels protagonistes i dels per això limitats sostres de transcendència objectiva ha enriquit els seus entorns amb llurs trajectòries i obres, d’una dignitat inqüestionable. I a més, aquests volums compten amb un substrat de rigor en primer lloc interpretatiu de la Cobla Ciutat de Girona, però també van acompanyats d’uns llibrets que contenen uns estudis biogràfics, i no sols biogràfics, d’un gran interès.

És el cas, per ordre, del dedicat a Miquel Serra Bonal, el creador de La Principal de Peralada, en el seu moment la cobla més prestigiosa, i de la qual formava part el seu germà Josep –més conegut com a compositor–, alhora pare de Joaquim Serra i Corominas, una autèntica columna de la música simfònica de cobla. L’estudi ens permet conèixer una realitat tan rellevant com que al que avui és luxosa i glamurosa seu del joc legal selectiu –també d’un prestigiós festival de música i ballet–, el castell de Peralada, els antics propietaris, els nobles Rocabertí, hi havien ubicat una escola exemplar per als nois de la vila, en què el programa docent incloïa estudis de música. Tot un món.

I un altre món, també amb un rerefons de caire popular, també amb considerable importància de la tasca docent, l’estudi que segueix la trajectòria de Francesc Sirés Puig –autor de la coneguda havanera La gavina–, nascut a Begur però amb una intensa i productiva vida a Palafrugell.

I amb ells, les seves obres, composicions senzilles, molt filles dels principis de l’escriptura de sardanes en el cas de Miquel Serra, i més elaborades en el cas de Sirés, bo i acusant els vint-i-un anys de diferència d’edat. El CD de Serra, a més, ofereix la petita joia museística de dos enregistraments històrics de La Principal de Peralada.

Avesats com estem a ponderar la “gran música”, els “grans intèrprets” i els “grans segells”, resulta saludable també de tant en tant valorar aquest “petit” de tot, però també gran en honestedat i en salubritat de la seva ombra.

Imatge destacada: Cobla Ciutat de Girona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter