Subscriu-te

Els darrers tres anys de la vida de Mozart

Christoph Wolff: Mozart en el umbral de su plenitud. Al servicio del emperador (1788-1791)
318 pàgines
Acantilado. Barcelona, 2018

Aquest és un llibre de lectura imprescindible per conèixer la figura de Mozart d’una manera completa, amb una riquesa de matisos realment excepcionals pel que fa a la seva personalitat, obra i avatars personals. I en fer aquesta afirmació tan rotunda hem d’advertir al mateix temps que aquest llibre no és una biografia completa de Mozart, sinó tan sols es refereix als darrers tres anys de la seva existència, tal com indica el sotstítol, des del moment en què l’emperador Josep II el va nomenar Kammermusik, o sigui músic de cambra de la cort de Viena. Es tracta, per tant, d’un recorregut a través d’aquests tres anys de vida; però tanmateix aquest recorregut tan curt, en l’aportació de Christoph Wolff queda profundament transcendit fins a abastar el tot Mozart.

 

Aquest és un mèrit cabdal d’una obra d’una extraordinària riquesa, tant documental com analítica. Aquests van ser per a Mozart anys bàsicament feliços, en què deslliurat de les pressions del Salzburg del seu mal protector bisbe Colloredo, va trobar a la Viena Imperial, en el si d’una cort excepcionalment sensible per la música, un coixí d’estima, de reconeixement i de possibilitats de desenvolupament del seu talent sadollador; són anys d’una producció atapeïda d’obres cabdals, com les òperes Don Giovanni i La flauta màgica, de Simfonies, de Concerts per a piano, el de clarinet, Quartets i com a corona el Requiem inacabat. Mozart compon, dirigeix orquestres i les seves pròpies òperes, interpreta al piano i també viatja, en allò que constitueix una activitat frenètica i ensems transcendental pel que fa a la creació.

Wolff no es limita a exposar fets, sinó que els analitza, els situa en el context, analitza també les obres, les influències, les relacions amb altres compositors i amb la noblesa, l’evolució de la seva vena creativa, les febleses en l’àmbit prosaic, etcètera; en definitiva, hi ha un tot comprensiu del també tot Mozart d’aquells anys excepcionals. És un llibre curull d’autoritat de l’autor, de profunditat de coneixements, de dades substancials perfectament interrelacionades; un llibre, hi insistim, de lectura fonamental per conèixer en profunditat aquest geni incommensurable que va ser Mozart, enllà del curt període de la seva existència que delimita aquesta obra.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter