Subscriu-te

Jonathan Mamora guanya el 68è Concurs Internacional Maria Canals

CONCURS MARIA CANALS. Prova final de la 68a edició. Roman Lopatynski, Jonathan Mamora, Valentin Malinin, pianos. Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Manel Valdivieso, director. PALAU DE LA MÚSICA. 29 DE MARÇ DE 2023.

El pianista dels Estats Units Jonathan Mamora va proclamar-se guanyador del 68è Concurs Internacional de Música Maria Canals celebrat entre els dies 19 i 29 de març i amb la cerimònia d’entrega de premis a l’Ajuntament de Barcelona el dia 30. El pianista dels Estats Units, de vint-i-set anys, va obtenir el Premi Fundació Jesús Serra, valorat amb 25.000 euros, i l’oportunitat d’oferir un mínim de cinc concerts amb orquestra per diferents ciutats espanyoles. Mamora va obtenir, a més, el Premi Palau de la Música, que li permetrà oferir un recital a la sala modernista durant la propera temporada. El segon premi del Concurs, atorgat per la Fundació Carulla i dotat amb 10.000 euros, va recaure en el rus Valentin Malinin. Aquest jove pianista de vint-i-un anys va rebre també el premi del públic, amb el qual podrà realitzar vint-i-cinc hores d’enregistraments concedides per Solfa Recordings i va obtenir el premi designat per joves estudiants de música. El tercer finalista va ser l’ucraïnès de vint-i-nou anys Roman Lopatynski, que va obtenir un premi de 6.000 euros.

Enguany el Maria Canals ha tingut 229 inscrits, 76 dels quals han accedit a les proves eliminatòries. Pianistes procedents de 27 nacionalitats diferents van anar superant tres rondes eliminatòries fins al concert final a la sala modernista del Palau, en el qual també va tenir protagonisme una excel·lent Jove Orquestra Nacional de Catalunya, dirigida per Manel Valdivieso.

El programa es va obrir amb la interpretació del Concert per a piano en Sol major de Ravel a càrrec de l’ucraïnès Roman Lopatynski, un pianista format a Kíiv i a Como i que ha rebut més de vint guardons en diferents concursos de piano nacionals i internacionals, com ara el tercer premi al Concurs Busoni del 2015. Pianista de fina sensibilitat i una gran netedat sonora, va oferir un Ravel delicat i alhora amb un domini brillant de l’articulació.

Posteriorment, Jonathan Mamora va presentar el que és considerat un dels Concerts per a piano més complexos i exigents del gran repertori. Oferir a la final el Concert per a piano núm. 3 de Rakhmàninov ja és de per si un repte, i més encara quan la interpretació està plena d’al·licients. A la darrera edició del Concurs, el pianista canadenc Izik-Dzurko va proclamar-se guanyador interpretant aquest mateix Concert, una obra que –recordem-ho– també li va valer el primer lloc al XX Concurs de Piano de Santander. Jonathan Mamora, tècnicament impecable, és un pianista de solidesa en el timbre, en els efectes, en la potència de la sonoritat. Interpretant amb el piano gran cua Yamaha CFX, i excel·lentment acompanyat per la JONC, Mamora, que es presentava per primer cop a Espanya, va oferir-ne una versió plena d’apassionament, brillant en el tempo, segura a nivell tècnic i d’un evocador poder romàntic, que mostrava les seves virtuts com a pianista, ja evidenciades en la gran carrera internacional que està duent a terme.

D’origen indonesi-americà i nascut al sud de Califòrnia, Mamora ha realitzat concerts pel continent americà, a Europa i a l’Àsia i ha rebut nombrosos grans premis en concursos internacionals de piano, com el de Dallas. El proper 4 de maig té previst fer el seu recital de debut al Carnegie Hall de Nova York.

Finalment, el pianista rus Velntin Malinin va presentar el cèlebre Concert per a piano núm. 1 de Txaikovski. Una versió valenta, impecable a nivell tècnic, de gran potència sonora i d’unes qualitats interpretatives que ja van ser reconegudes quan va obtenir amb aquest mateix Concert el primer premi del Concurs de Piano de Jaén l’any 2021.

Aquesta edició del Maria Canals, com la temporada anterior, ha tingut un guanyador del continent americà i segueix convertint per uns dies la ciutat de Barcelona en la capital mundial del piano.

Imatge destacada: (c) Oliver Adell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter